Ljepotica ponovo u srcu Banja Luke: Svečano otvorena džamija Ferhadija

by admin
| 12:09
Presjecanjem crvene vrpce i svečanim programom otvorena je džamija Ferhadija u Banjoj Luci, koja je obnovljena nakon 23 godine.

Veliki broj zvaničnika i gostiju, ali i vjernika, prisustvovao je danas otvaranju džamije koja je srušen 7. maja 1993. godine.

Pored reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića, vrpcu su presjekli i drugi visoki zvaničnici, među kojima i turski premijer Ahmet Davutoglu, Bakir Izetbegović, bivši muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić…

Svečanosti otvaranja Ferhadije prisustvovalo je oko 15.000 vjernika iz BiH, ali i iz drugih dijelova Evrope. Prema riječima Muhedina ef. Spahića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, na svečanost otvaranja došlo je oko 150 autobusa.
Cijeli skup osiguravalo je oko 1.000 pripadnika MUP-a RS zajedno sa drugim sigurnosnim agencijama. Cijeli događaj protekao je bez bilo kakvih incidenata, a reporteri portala Klix.ba javljaju da je organizacija bila na visokom nivou.

Ferhat-pašina džamija ili Ferhadija je izgrađena 1579. godine, smještena je u dijelu grada poznatom kao Donji Šeher, koji je procvat doživio zahvaljujući posljednjem bosanskom sandžakbegu (1574-1580) i prvom beglerbegu (1580-1588) Ferhad-paši Sokoloviću, članu poznate porodice iz sela Sokolovića kod Rudog.

Kako je svojevremeno napisao poznati arhitekta i jedan od najistaknutijih poznavalaca spomeničkog bogatstva BiH Alija Bejtić, ono što je Gazi Husrev-beg bio nešto ranije Sarajevu, to je Ferhad-paša Sokolović bio Banjoj Luci.

(TI)