Zašto nema nacionalnog roaminga: Telekomi za ukidanje usluge krive RAK

by admin
| 9:29

Prema stavu telekom operatera u BiH, za ukidanje usluge roaminga između tri domaće mreže u mobilnoj telefoniji odgovorna je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), koja je donijela odluku koju je nemoguće provesti iz tehničkih razloga – piše Faktor.ba.

Jedino rješenje

– Kompanija m:tel je postupila jedino moguće, budući da je način pružanja usluge onako kako je to definisao RAK bio tehnički neizvodiv. Nova Odluka o nacionalnom roamingu donesena od strane RAK-a, sa nužnošću primjene od samo osam dana od dana objave, učinila je komercijalne ugovore o roamingu između telekoma u BiH praktično neprimjenjivim, te su servisi suspendovani kako bi se ona ispoštovala – izjavila je Milica Stojaković, portparol m:tela.

Sličan odgovor smo dobili i iz BH Telecoma, dok su se iz HT Mostara oglušili na naše pitanje u vezi sa ovim problemom.

– RAK nije propisao obavezu nacionalnog roaminga već je ostavio kao  na bazi međuoperatorskog sporazuma. Za uspostavu nacionalnog raominga na način kako je RAK propisao potrebna su dodatna prilagođavanja u mrežama operatora što uključuje vrijeme i investicije – kazala nam je portparol BH Telecoma Nađa Lutvikadić-Fočo.

To znači da, u slučaju kada ostanete bez signala vlastite mreže i zbog toga ne možete koristiti mobilni telefon, trebate kriviti RAK, jer je donio odluku da se usluga takozvanog nacionalnog roaminga ne treba naplaćivati. Telekomi, bar se tako zaključuje iz njihovog objašnjenja, su mogli osiguravati ovu uslugu dok se plaćala, ali im je tehnički neizvodljivo da to čine besplatno.

Cijene usluga

Podsjećamo, direktor RAK-a Predrag Kovač je nedavno kazao da u RAK-u nisu očekivali da će telekom operateri prestati pužati ovu uslugu, nakon što je naloženo da ona bude besplatna, ta da očekuje da će uskoro potpisati međusobne sporazume, kako bi ovaj servis ponovo bio uspostavljen.

Što se tiče odluke o smanjenju cijena, iz oba spomenuta telekom operatera nam je javljeno da će ona biti ispoštovana u predviđenim rokovima, odnosno do 1. juna i 1. jula, kada će biti poznate i nove tarife usluga. Iz BH Telecoma su naveli i da je većina korisničkih paketa, koje nude potrošačima, već sada usklađena sa odlukama RAK-a, poput one o izjednačavanju cijene poziva prema svim mrežama, nenaplaćivanje uspostave poziva i slično.