Rudnik Banovići: Potraga za rudarom Nerminom Šehićem još traje

by admin
| 18:21

U rudniku Banovići, u jami Omazići, došlo je do odrona. Prema nekim informacijama, samo jedan rudar je ostao zatrpan, dok su se ostali uspjeli izvući, neki od njih su povrijeđeni. Još nije poznato da li je rudar zatrpan ili je uspio otići do drugog izlaza u prostoriji.

Grupa rudara radila je na prostoriji koja je bila u fazi izrade mehanizovanim putem.

Glavni federalni rudarski inspektor Ferid Osmanović izjavio je da se nesreća u Rudniku mrkog uglja Banovići, u kojoj je jedan rudar stradao, dogodila danas oko 13.30 sati na jednom od pripremnih gradilišta.

Osmanović je rekao da je na mjestu nesreće bilo više radnika, ali da su se svi uspjeli spasiti osim rudara koji je ostao zatrpan i za kojim se još traga.

On je dodao da je jedan od inspektora u jami i da već utvrđuje uzroke nesreće. “Imam informaciju da je rudar rukovao mašinom s obzirom na to da je riječ o mehanizovanom radu i da je pokušao spasiti mašinu, međutim nije uspio”, rekao je Osmanović.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika mrkog uglja FBiH Sinan Husić rekao je da, takođe, raspolaže informacijama da je jedan rudar ostao zatrpan.

“Da ne prejudiciramo, najvjerovatnije, je preminuo. Ali sačekat ćemo opširnije i tačnije informacije. To je ono što su mi do sada javili ljudi sa terena”, dodao je Husić.

U jami Omazići Rudnika mrkog uglja Banovići ostao je zatrpan rudar Nermin Šehić, prenosi “Avaz”. Tehnički direktor Rudnika mrkog uglja Banovići Ibrahim Lapandić rekao je da je do nesreće došlo oko 12.00 h usljed prolamanja krovine pri izradi pripremne prostorije za mehanizovano čelo.

“Jedan broj rudara je vidio da dolazi do popuštanja podgrade i izašli su, a rukovalac kombajna je pokušao da ga izvuče i u tom poslu je zakasnio te nije izašao sa ostalim rudarima. Došlo je do njegovog odsijecanja u jami u dužini od deset metera. Ekipe rade i pokušavaju doći do rudara koji je odsječen. Nemamo komunikaciju sa njim”, rekao je Lapandić.

Količina zemlje koja je obrušena u jamu je veoma velika, te su iz rudnika saopštili da otkopavanje neće biti završeno ni tokom noći.

(TI/ftv/agencije)