Inicijativa: Komora magistara farmacije FBiH za legalizaciju kanabisa

by admin
| 20:17

Komora magistara farmacije Federacije BiH uputila je inicijativu Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu sigurnosti BiH za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe u Bosni i Hercegovini.

I dok brojni pacijenti oboljeli od teških bolesti poput karcinoma i multipla skleroze podržavaju ovakvu odluku, farmaceutska i medicinska struka u našoj zemlji još uvijek je podijeljena u argumentima za i protiv.

Početkom ove godine Esad iz Sarajeva započeo je svoju najtežu životnu bitku – u januaru mu je dijagnosticiran karcinom prostate, a početne prognoze ljekara nisu bile nimalo optimistične. 

„Imao sam jako visoke tumor markere, vrijednosti su bile preko 1000, čak ni doktori nisu mogli vjerovati koliko je situacija loša kada su vidjeli moje nalaze… Operisan sam na Klinici za urologiju na UKCS-u, a odmah nakon operacije započeo sam onkološko liječenje. Primarni karcinom mi je bio na prostati, a sekundarni na kostima“, priča Esad. Poslije nekoliko mjeseci intenzivnog liječenja, kontrolni nalaz u septembru pokazao je da je vrijednost tumor markera pala sa 1000 na samo šest: „Bolest se trenutno povukla, krvna slika mi je izvanredna, dobro se osjećam, radim, putujem…“. 

Sagovornik kaže da je od samog početka dosljedno pratio upute svojih ljekara: „Slušao sam doktore i koristio terapiju koju su mi propisali. Uzimao sam uglavnom hormonalnu terapiju i, srećom, do sada nisam morao ići na zračenje i kemoterapije. Ali, otkako sam saznao da imam karcinom, pored lijekova koji su mi zvanično propisani, koristio sam i alternativne stvari – razne trave, čajeve, kao i kanabis. Kanabis bih zaista preporučio svakom ko boluje od karcinoma. Nikada ne bih tvrdio da kanabis može izliječiti rak, ali mislim da ga onkološki pacijenti svakako trebaju koristiti kao alternativno sredstvo, pogotovo oni koji imaju jake bolove ili su u terminalnoj fazi bolesti“, priča Esad. 

Esad je jedan od stotina Bosanaca i Hercegovaca koji koriste ulje kanabisa kao pomoć u liječenju. Najčešće su to pacijenti oboljeli od karcinoma ili raznih neuroloških poremećaja i bolesti, poput multipla skleroze i epilepsije. U našoj zemlji kanabis je na listi zabranjenih supstanci i pripada grupi ileganih droga, pa su ljudi poput Esada, kojima je neophodan, primorani da ga nabavljaju od dilera na crnom tržištu. No, to bi se uskoro moglo promijeniti. Nakon što je nedavno i susjedna Hrvatska odobrila legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, slična inicijativa pokrenuta je i u Bosni i Hercegovini. 

Iz Komore magistara farmacije Federacije BiH uputili su u avgustu ove godine inicijativu Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu sigurnosti BiH za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. 

„Naši članovi Upravnog odbora iz svih kantona donijeli su odluku da to pitanje treba rješavati na državnom nivou. A s obzirom da Bosna i Hercegovina nema Ministarstvo zdravstva na državnom nivou, obratili smo se ministarstvima sigurnosti i civilnih poslova koji imaju svoje sektore koji se bave zdravstvom. Kanabis pripada grupi zabranjenih droga, pa je Ministarstvo sigurnosti prvenstveno nadležno za uređenje te oblasti“, objašnjava Bilsena Šahman, članica UO Komore magistara Federacije BiH. 

Cijela procedura ide prilično sporo, kao što je to i uobičajeno u našoj državi. Ipak, u posljednjih nekoliko mjeseci čini se da su se stvari konačno pokrenule s mrtve tačke. Nakon inicijative farmaceuta, iz Ministarstva civilnih poslova BiH stigao je odgovor da će u narednom periodu Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga BiH imenovati Radnu grupu koju će činiti stručnjaci iz oblasti medicine i farmacije. 

Oni će dati svoje preporuke o opravdanosti legalizacije kanabisa u medicinske svrhe i izmjenama i dopunama važeće legislative. Inače, Komisiju za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga BiH, pored ostalih, čine ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, entitetski ministri zdravstva, te šef Odjela za zdravstvo Brčko Distrikta. 

„Kod nas su ljudi, nažalost, dosta neinformisani i to je jedan od ključnih problema. Kada kažete legalizacija kanabisa, mnogi misle da se radi o legalizaciji droge u rekreativne svrhe, ali ovdje govorimo o kanabisu koji bi se koristio isključivo u medicinske svrhe“, naglašava Bilsena Šahman. 

„To nije ništa novo i veliki broj zemalja u svijetu je već uredio ovu oblast. U Sjedinjenim Američkim Državama kanabis se sve do ‘70-ih godina prošlog stoljeća koristio potpuno legalno i mogli ste ga kupiti u apoteci kao što danas kupujemo aspirin. Sada je ponovo u Americi legalizovan u velikom broju država, Evropa ga je također legalizovala u 14 zemalja, ne samo u vidu kapi i smole, nego i u formi lijekova koji u sebi sadrže kanabis. To su uradile i Slovenija i Hrvatska, u Srbiji se također intenzivno rade istraživanja o ovoj temi… Naravno, uvijek postoji za i protiv, ali ako se ta oblast sistemski kvalitetno uredi, onda će se tačno znati kome se kanabis može propisivati i koji su to pacijenti koji ga mogu uzimati“, govori Šahman.

(TI/Slobodna Bosna)