IZ MUP-a RS tvrde: Nikome nećemo dozvoliti da prekine Marš mira!

by admin
| 12:21

Oko 1.200 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) bit će angažirano na osiguranju skupa u Srebrenici 11. jula, a resorni ministar Dragan Lukač naglašava da neće dozvoliti da bilo ko prekine “Marš mira“ koji je već krenuo prema Srebrenici.

Komentirajući najavu predsjednika ratnih-vojnih inalida Zvornik Dragislava Mijanovića “da će presjeći kolonu Marša mira ukoliko učesnici budu nosili ‘ratne zastave’, zastave ISIL-a, te slike s likom Nasera Orića“, Lukač je rekao da se po informacijama s terena “Marš mira” odvija bez problema i tako će i ostati.

-Zasad nemamo nikakve informacije o ratnim zastavama ili za bilo koga provokativnih majica ili obilježja. Nikome nećemo dozvoliti da prekine taj “Marš“. Niko nema pravo ni mogućnost da to uradi, jer će policija RS to spriječiti i omogućiti da se “Marš“ odvija bez ikakvih problema i kako je planirano – uvjerava ministar policije RS-a Dragan Lukač. 

Tvrdi da nakon najave dolaska srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Srebrenicu 11. jula, nema potrebe da se pooštravaju mjere sigurnosti, u odnosu na planirane, koje štab koji je formiran za taj komemorativni događaj u Srebrenici već provodi. 

Lukač je u izjavi novinarima u Banjoj Luci potvrdio da će na tom skupu biti od 50 pa i više od 80 visokih delegacija, ali mjere osiguranja su, tvrdi, na takvom nivou da nema potrebe da se mijenjaju i sve što je planirano se provodi kako je i predviđeno. 

Napomenuo je i da su uz entitetsku policiju na osiguranju skupa u Srebrenici angažirani i pripadnici Federalne policije te druge sigurnosne agencije u BiH. 

I federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara je danas izrazio uvjerenje da će skup u Srebrenici 11. jula proteći u najboljem redu, kada je u pitanju sigurnosni aspekt.
 
Čampara je dodao da i federalni MUP ima svoj operativni štab te da se očekuje veliki broj građana i visokih delegacija koje će prisustvovati tom skupu. 

-Po operativnim podacima koji dolaze s terena nadamo se da će sve proteći u najboljem redu i miru – rekao je Čampara i dodao da je o tome danas razgovarano i s kolegama u RS-u, kao i najavama nekih da će “presjeći“ kolonu “Marša mira“, te da su dobili uvjeravanje da do toga neće doći i očekuje da će sve proći u naboljem redu. 

(TI/Fena) Foto: Tuzlainfo.ba Arhiv