Sporazum četiri zemlje u regiji: Od 30. juna mnogo jeftiniji razgovori u romingu!

by admin
| 13:05

Cijene rominga u zemljama regiona biće smanjene 30. juna ove godine, kada će i zvanično početi primjena Sporazuma o snižavanju cijena rominga. Shodno Sporazumu, građani Crne Gore, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine će razgovore u romingu plaćati do 70 odsto jeftinije, prenosi Anadolu Agency.

 

Slanje SMS poruka u romingu biće upola jeftinije za četiri zemlje regiona, dok će cijena prenosa podataka, odnosno korišćenja interneta, biti devet puta niža.

Cijene skoro kao one za unutrašnji saobraćaj

Vlade Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije su u septembru 2014. godine u Budvi potpisale sporazum o smanjenju cijene rominga, po uzoru na zemlje Evropske unije. Dokument predviđa postepeno ukidanje tarife za roming.

Crna Gora, Srbija, BiH i Makedonija su se sporazumom obavezale da maksimalne cijene rominga, telefoniranja, slanja poruka i prenosa podataka u mreži mobilne telefoniije u inostranstvu budu na nivou cijena u zemljama EU-a.

Direktor Agencije za elektornske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore (EKIP) Zoran Sekulić kazao je u razgovoru za Anadolu Agency da su sva regulatorna tijela iz država potpisnica Sporazuma o snižavanju cijena rominga donijela istovjetne odluke.

„U pitanju je sniženje cijena, i one će se dobro približiti cijenama u unutrašnjem saobraćaju. One će biti primijenjene krajem juna 2015.godine. Roming kao kategorija mora postojati, čak i da se izjednače cijene kao u unutrašnjem saobraćaju. Mora postojati obračun između operatora u različitim zemljama, s obzirom na to da se saobraćaj ne odvija u okviru jedne mreže“, kazao je Sekulić.

Odlazni pozivi 0,29 eura

Tako će odlazni pozivi u romingu koštati 0,29 eura, umjesto sadašnjih 0,62 eura, dok će cijena dolaznih poziva biti smanjena sa 33 na osam centi. Slanje SMS poruka, umjesto trenutnih 19, koštaće devet centi, dok će najveća ušteda biti ostvarena pri korišćenju interneta, pa će prenos jednog megabita podataka biti 70 centi, za razliku od sadašnjih 6,88 eura.

Crnogorski mobilni operateri tražili su od EKIP-a da se primjena Sporazuma o snižavanju cijena rominga odloži. Zoran Sekulić ističe da je takav prijedlog odbijen.

„Imamo podatak da operateri iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije nijesu podnosili žalbe upravnim sudovima u ovim zemljama, što znači da su odluke pravosnažne i izvršne. Protiv odluke o početku primjene Sporazuma o snižavanju cijena rominga, sva tri operatera u Crnoj Gori su podnijela tužbu, a takođe su od Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), kao i od upravnog suda tražile da se odloži primjena ovih odluka. EKIP je odbio takav zahtjev, a isto je učinio i Upravni sud. Nema razloga da odluka ne bude primijenjena krajem juna“, kazao je Sekulić.

Novo pojeftinjenje u junu 2016. godine

Pojeftinjenje roming tarifa za zemlje regiona planirano je da se odvija u periodu od tri godine. Nakon snižavanja cijena u junu ove godine, novo pojeftinjenje roming tarifa za četiri zemlje regiona biće 30. juna 2016. godine, kada će maloprodajna cijena odlaznih poziva bez PDV-a biti smanjena 17,24 odsto, dolaznih poziva 12,5 odsto, SMS poruka 11,11 odsto, dok će maloprodajna cijena prenosa podataka biti niža za 35,72 procenata.

Godinu kasnije, u junu 2017, uslijediće posljednje snižavanje cijena roming usluga mobilnih operatera u Crnoj Gori. Prema propisanim cijenama za 2017. godinu, dolazni pozivi koštaće 19 centi, odlazni pet centi, SMS poruke šest centi, a prenos podataka 20 centi.

Dogovorenom dinamikom cijene roming usluga u regionu za tri godine će se svesti na nivo koji je određen direktivom Evropske komisije, na šta su se zemlje regiona obavezale potpisivanjem međudržavnog sporazuma 29. septembra 2014. godine u Budvi.

(TI/AA)