Nema mjesta u zatvorima: U Federaciji BiH 545 osuđenika slobodno hoda ulicom

by admin
| 17:30

U Federaciji BiH trenutno 545 osoba čeka izvršenje zatvorske kazne na slobodi zbog nedostatka smještajnih kapaciteta u kazneno-popravnim zavodima.

 

Iz federalnog Ministarstva pravde saopšteno je da se na kraju 2014. godine na slobodi nalazilo 605 osuđenika. Od ovog broja, 85 osuđenih osoba imalo je izrečenu zatvorsku kaznu od 30 dana, a 461 u rasponu od mjesec dana do jedne godine.

Nakon izvršene analize, federalno Ministarstvo pravde je, u saradnji sa kazneno-popravnim zavodima, do 24. marta obezbijedilo dodatnih 60 mjesta za osuđene osobe sa spiska takozvanog čekanja i to za osuđene osobe kojima je izrečena duža zatvorska kazna u odnosu na ostale ili duže čekaju na izvršenje kazne.

Zbog nepostojanja zatvora na nivou BiH, osobe koje sudovi u BiH osude ili im odrede pritvor upućuju se u jedan od 14 kazneno-popravnih zavoda u BiH sa ograničenim ćelijskim kapacitetima, piše Srna.

To predstavlja veliki sigurnosni, ali i ekonomski problem. Gledano iz sigurnosne perspektive, u BiH ne postoji nikakav garant da će osobe koje su osuđena zatvorskom kaznom stvarno završiti u zatvoru, što predstavlja prijetnju građanima BiH, jer je očito da se osuđenici slobodno kreću.

Kada je riječ o ekonomskom aspektu, prevoz zatvorenika u kazneno-popravne zavode predstavlja finansijski problem, jer su putovanja često duga, a samim tim su i troškovi prevoza skuplji.

Ministarstva pravde BiH, Republike Srpske i Federacije BiH usvojila su 2004. godine Zajedničku strategiju o pitanjima pritvora i zatvora, a osnovni cilj bio je riješiti problem pretrpanih smještajnih kapaciteta u kazneno-popravnim zavodima u BiH.

(TI)