BH Airlines pred gašenjem: Radnici za propast firme krive ministra Envera Bijedića!

by admin
| 8:11

Nakon što je TV1 objavila da je jedini domaći avioprevoznik BH Airlines pred gašenjem i nakon što se tim povodom oglasio i resorni ministar Enver Bijedić, ministru je odgovorio i sindikat radnika ovog preduzeća. Tvrde da je Bijedić kumovao istiskivanju kompanije s nekad najprofitabilnije destinacije – Istanbul.

U sindikatu radnika BH Airlinesa smatraju da je federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić lično odgovoran za katastrofalno stanje u kojem se kompanija nalazi. Tvrde radnici da ministar nije sačinio prijedlog odluke o utvrđivanju javnog interesa za dalje poslovanje nacionalnog avioprevoznika, iako je to Vlada Federacije naložila.

“Trebamo li napominjati da ste Vi, umjesto da postupite po Odluci Vlade FBiH o usvajanju utroška sredstava ‘otplate domaćeg pozajmljivanja –unaprjeđenje avioprometa u FBiH’ za 2014., i doznačite nam sredstva u iznosu od 5.140.000,00 KM, pismenim nalogom, čija je zakonitost upitna, tražili povrat  sredstava u iznosu od 1.650.241,11 KM”, stoji u otvorenom pismu koje su radnici naslovili na ministra Envera Bijedića.

Bijedićeve tvrdnje da je za lošu situaciju u kompaniji BH Airlines kriva Uprava, potpuno su netačne, tvrde radnici. Dodaju – nebrigom i maćehinskim odnosom prema kompaniji, ministar je turskom avioprevozniku omogućio 25 letova sedmično. Domaćoj kompaniji nije, tvrde, ostavio nijedan let.

“U jednoj Vašoj ranijoj izjavi ste se čak i hvalili da ste uspjeli da dovedete Wizzair u Tuzlu. Žalosno je da jedan ministar smatra hvale vrijednom činjenicu da je uspio dovesti direktnog konkurenta kompaniji čijeg vlasnika lično predstavljate, dajući mu čak i subvenciju”, tvrde iz sindikata radnika BH Airlinesa.

U otvorenom pismu, osvrnuli su se i na ministrove izjave o zaposlenima u ovoj kompaniji.

“Znate li  gospodine ministre da međunarodni avijacijski propisi nalažu 4 posade po avionu koje se sastoje od 4 člana, kao i najmanje tri tehničara po avionu, što znači da samo za posadu i tehničare moramo imati 38 uposlenika”, stoji u otvorenom pismu.

Za narednu godinu, tvrde iz BH Airlinesa, već imaju dogovorene ugovore u vrijednosti više od 8 miliona maraka. Ipak, zbog nezavidne situacije, ugovori nisu potpisani. Radnici na kraju otvorenog pisma pitaju ministra hoće li dozvoliti da se i taj novac odlije u kase stranih aviokompanija, te da li će dozvoliti da se tako ugasi jedini nacionalni avioprevoznik BH Airlines, prenosi TV1.

POGLEDAJTE VIDEO 

(TI)