Ušteda od 15 miliona KM: SBB uputio zakonsku inicijativu za ukidanje “bijelog hljeba”

by admin
| 15:36

Savez za bolju budućnost BiH uputio je u Parlament BiH i Parlament FBiH dvije zakonske inicijative za ukidanje tzv. „bijelog hljeba”. Kazali su ovo danas na konferenciji za novinare u Sarajevu Damir Arnaut, poslanik SBB-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i Nasir Beganović, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH .

Kako je pojasnio Arnaut konkretno je zatraženo brisanje člana 48. Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i člana 11. Zakona o platama u organima vlasti FBiH.

– Ukoliko ove inicijative budu usvojene dovest će do potencijalnih ušteda od oko 15 miliona KM svake četiri godine i to samo na državnom nivou više od 6,5 miliona KM i više od oko 10,5 na nivou FBiH. Savez za bolju budućnost smatra da je ova inicijativa neophodna ne samo zbog teške ekonomske situacije u kojoj se BiH nalazi već i zbog izuzetno nemoralnog principa da neko ostvaruje punu platu ili bilo kakava primanja i do godinu nakon prestanka radnog odnosa u određenom organu – istakao je Arnaut.

Kako je kazao Beganović, inicijative SBB-a prve su koje se odnose na izmjene zakona, a koje su upućene u parlamentarnu proceduru novih saziva Državnog i Federalnog parlamenta. SBB je zatražio da izmjene budu usvojene po skraćenom postupku.

– Nadamo se što hitnijem usvajanju ovih izmjena, i da će u što skorijem roku te izmjene stupiti na snagu kako bi se ostvarile ove uštede. Ako uzmemo u obzir u kakvom je stanju društvo, naročitio radnička klasa koja se bori za opstanak i koja nema pravo nakon otkaza ni na kakva primanja mislimo da je nemoralno da izabrani ili imenovani dužnosnici godinu nakon isteka mandata primaju „bijeli hljeb“ . Razlog više da se usvoje ove izmjene je i taj što su s ovim zakonom obuhvaćeni savjetnici koji također imaju pravo ako obnašaju tu funkciju duže od dvije godine na tu naknadu šest mjeseci, što također smatramo nemoralnim – kazao je Beganović.

(TI)