Sa 2015. godinom: U BiH počela primjena nove carinske tarife

by admin
| 8:08

U BiH je od jučer počela primjena nove carinske tarife za 2015. godinu, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Carinskom tarifom BiH za 2015. godinu obuhvaćena je nomenklatura robe u skladu sa harmonizovanim sistemom i kombinovanom nomenklaturom koju koristi EU, te oznake za posebne zahtjeve zemlje i dodatne šifarske oznake i preferncijalne carinske stope koje su u skladu sa međunarodnim sporazumima koje je BiH zaključila sa drugim državama ili grupom zemalja, kao i tarifne kvote.

Ovogodišnja carinska tarifa BiH u odnosu na onu iz prošle godine donosi izmjene u skladu sa obavezama iz Privremenog sporazuma, odnosno Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kako se navodi u saopćenju, izvršeno je usklađivanje carinske tarife BiH sa Kombinovanom nomenklaturom EU za 2015. godinu, koju donosi Generalni direktorat Evropske komisije za poreze i carinsku uniju.

Izvršeno je prilagođavanje u kontekstu stupanja na snagu protokola broj tri uz Sporazum CEFTA, kojim je predviđeno otklanjanje preostalih carinskih opterećenja u trgovinskoj razmjeni između BiH i Albanije, kao i prilagođavanje u kontekstu Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA), koji je danas stupio na snagu.

Otklonjene su ranije nepreciznosti po pitanju načina svrstavanja robe namijenjene žrtvama nesreća, odnosno robe za humanitarne i dobrotvorne organizacije, navodi se u saopštenju.

(TI)