CCI pozivaju na smjenu generalnog direktora BH Telecoma

by nedim
| 9:28

Centri civilnih inicijativa (CCI), pozivaju na hitnu smjenu ili ostavku Sedina Kahrimana, generalnog direktora BH Telecoma, zbog imenovanja za v.d. predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Prema Zakonu o javnim preduzećima u Federaciji BiH, članom 12. propisano je da u upravi javnih preduzeća ne mogu biti lica koja vrše funkciju u političkim strankama. Imenovanjem za v.d. predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, Sedin Kahriman ne može biti istovremeno i generalni direktor BH Telecoma, navode iz CCI.

U skladu sa navedenim, CCI pozivaju na ostavku Sedina Kahrimana, generalnog direktora BH Telecoma. U suprotnom, CCI pozivaju sve odgovorne, prvenstveno Nadzorni odbor BH Telecoma da održi sjednicu na kojoj će smijeniti trenutnog generalnog direktora zbog transparentnog kršenja zakona i preuzimanja formalne funkcije unutar političke stranke. Dodatno, CCI poziva i Vladu i Parlament Federacije BiH, kao 90-postotnog vlasnika BH Telecoma, da pokrenu pitanje odgovornosti zbog kršenja Zakona, te spriječe politizaciju svih javnih preduzeća i zaštite interese građana.

Bilo koje uplitanje političkih stranaka u rad javnih preduzeća štetno je ne samo po poslovanje javnih preduzeća, već po društvo u cjelini. Politizacija javnih preduzeća dovodi do toga da je poslovanje javnih preduzeća partijski orijentisano i ima za cilj ispunjavanje partijskih težnji, umjesto djelovanja koje je u interesu svih građana, kazali su iz CCI.

U cilju dugoročnog rješavanja problema politizacije javnih preduzeća, CCI pozivaju parlamente na svim nivoima, da u što skorije vrijeme unaprijede legislativu koja uređuje ovu oblast, kako bi se zaustavio i spriječio uticaj političkih stranaka na javna preduzeća. Neophodno je da javna preduzeća budu depolitizirana, profesionalna i nezavisna u svom radu i procesu donošenja odluka, te da rukovodeći kadrovi i zaposlenici budu birani po kompetencijama a ne stranačkoj ili drugoj pripadnosti. Kontrola poslovanja javnih preduzeća mora postojati, kao i odgovornost za rezultate poslovanja kako bi sve građanke i građani BiH imali pristup kvalitetnijim javnim uslugama.

(Tuzlainfo.ba)