petak, 22 Januar 2021 21:43

Evropsko vijeće o "covid pasošima" i dodatnom pooštravanju mjera

2201 eu

Evropska unija neće uvoditi takozvane "kovid pasoše" kao uslov za putovanja ili ulazak na teriotoriju Unije - zaključili su lideri vlada i država EU na sastanku Evropskog vijeća koji je završen kasno sinoć, prenosi N1.

Nakon četvorosatne rasprave zaključeno je, između ostalog, da je sertifikat o vakcini medincinski, a ne putni dokument i da ne može biti uslov za putovanja iz više razloga.

Prvi je što je i dalje nepoznato da li vakcinisani ljudi mogu dalje da šire virus, druga nepoznanica je koliko ta zaštita traje i možda i ključni: Kako diskriminisati osobe koje ne mogu da prime vakcinu iz raznih razloga ili im nije dostupna.

Lidere EU posebno brine spora vakcinacija, pa su na prag od toga da počnu da naručuju vakcine koje nisu autorizovane u EU, a koje će to zasigurno biti.

Prva na redu je vakcina kompaonije Astra Zeneka koja bi trebalo da bude autorizovana u ponedjeljak, a želja je bila da se naruči i dostavi državama unaprijed, kako bi odmah po autorizaciji mogle da počnu da ih koriste.

Međutim, nisu zagledani samo u sebe. Brine ih i činjenica da siromašnije države nisu dobile nikakvu pomoć kroz program Kovaks, koji je evropska komiisja bombastično najavila prije nekoliko mjeseci, a koji se suočava sa problemima u nabavci.

Ponovo stižu obećanja da ce vakcine stići „što je prije moguće“, a u Evropskom vijeću pokušavaju dodatno da pomognu tako što će da uspostave „drugu traku nabavke“.

Evropska komisija je predložila da države našeg regiona dobiju pristup dijelu vakcina uz rezervi EU bez prekidanja ili smanjenja nacionalnih kampanja vakcinacije, što znači da se regionu ustupe vakcine koje su već nabavljene unutar EU.

Iako kovid pasoši još neće postati realnost, Evropa se sprema za dodatno zatvaranje. I dok se duž kontinenta pooštravaju restriktivne mjere zbog sve bržeg širenja novog mutiranog soja virusa, koji se lako prenosi, lideri okupljeni u Evropskom vijeću smatraju da su restrikcije poželjne.

Uvode nove tamno crvene zone kako bi označili mjesta sa povećanim širenjem virusa i insistiraju na tome da unutrašnje granice moraju da ostanu otvorene.

Međutim, planira se ograničavanje putovanja na samo ona koja su zaista neophodna, uz očuvanje funkncionalnosti tržišta. To znači da će najvjerovatnije biti dozvoljena putovanja samo prekograničnih radnika u određenim oblastima i transport robe. Međutim, odluka još nije konačna.

Takođe, za sve one koji spolja dolaze u EU neophodan će biti negativan rezultat testa, koji do sada nije bio obavezan na nivou cijele Unije, ali ga je većina država svakako tražila na spoljnim granicama.

(TI)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu