Vakcina protiv korone kantonima će se dijeliti prema broju stanovnika, u satu će se davati 6 doza

by admin2
| 15:00

Federalni štab predstavio je danas Plan vakcinacije protiv koronavirusa u Federaciji BiH. Kako je rečeno, Pfizerova vakcina će, kada stigne, biti raspoređena svim kantonima prema broju stanovnika.

Kantonalni zavodi za javno zdravstvo u decembru su dobili zadaću da formiraju operativne timove za provođenje vakcinacije i odrede timove za vakcinisanje u zdravstvenim ustanovama. Oni su, prema riječima direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davora Pehara, odmah počeli da prave popise ljudi prema prirotetima koji se trebaju vakcinisati i na temlju toga će se vakcinisanje i organizirati.

“Prioritetne skupine su zdravstveni radnici i drugo zdravstveno osoblje, zatim štićenici socijalnih ustanova za starije osobe preko 65 godina i uposlenici tih ustanova, osobe s hroničnim bolestima i osobe koje su zaposlene u značajnim javnim službama. Primarni cilj plana je smanjiti morbiditet i mortalitet koji se može dovesti u vezu s koronavirusom i smanjiti prijenos među građanima i na taj način očuvati fuknkcionanost društva”, kazao je Pehar.

Operativni kantonalni timovi će biti sačinjeni od voditelja provedbe plana, osobe koja je zadužena za logističku superviziju i osobe za nadgledanja procesa vakcinacije na terenu. Svi zavodi su već formirali timove, koji će u utorak proći detaljnu edukaciju.

Svi kantoni će odmah dobiti broj vakcina prema broju stanovnika i prioritetnim skupinama koje je odredio Zavod za javno zdrastvo. Predložili smo da se vakcinacija odvija svakih 10 minuta kako se pacijenti ne bi susretali, to znači da se u jednom satu može obaviti 6 vakcinisanja. Timovi su dužni informirati sve ljude o sastojcima vakcine, mogućim neželjenim reakcijama i nadzirati pacijente 15 minuta nakon primanja vakcine. Preporučili smo da u staračkim domovima vakcinišu od sobe do sobe jer to omogućuje da se u sat vremena vakciniše veći broj ljudi, pretpostavili smo da bi se u sat moglo vakcinisati 12 korisnika“, kazala je epidemiologinja Mia Blažević.

(TI/Klix.ba)