BIHAMK: Snijeg otežao saobraćanje na dionicama širom BiH

by nedim
| 8:36

Dionica puta Sarajevo – Olovo (Bijambare)

Prema informacijama iz BIHAMK-a zbog snijega koji je padao tokom noći ili ponegdje još uvijek pada, otežano je saobraćanje na dionicama preko planinskih prevoja.

Izdvajamo putne pravce: Bosanski Petrovac-Drvar (Oštrelj), Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Bugojno-Novi Travnik (Rostovo), Kupres-Livno, Šuica-Tomislavgrad, Glamoč-Mlinište, Posušje-Jablanica, Sarajevo-Rogatica (Romanija), Trnovo-Foča (Rogoj) i Sarajevo-Olovo (Nišići).  

U ostalim područjima kolovoz je mokar i mjestimično klizav. Na području Kupresa i Tomislavgrada dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar koji formira snježne nanose, a na području Ključa i Sanskog Mosta upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu. Na put ne krećite bez zimske opreme.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Vitez-Travnik, Stupari-Živinice, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima Bosanska Gradiška i Gradina pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz BIH. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.

(Tuzlainfo.ba)