Dvije su u Tuzli: Ovo su najviše građevine u Bosni i Hercegovini

by nedim
| 15:29

Najviši objekti u Bosni i Hercegovini su fabrički dimnjaci. Naviši u cijeloj državi  je onaj u Ugljeviku u tamošnjoj termoelektrani. Izgrađen je 1985. godine i visok je 310 metara. Drugi po visini objekat je 300 metara visok dimnjak termoelektrane u Kaknju.

Avaz Twist Tower u Sarajevu je najviša zgrada u BiH, a ujedno i najviši poslovni objekat na prostoru bivše Jugoslavije. Neboder sa staklenom fasadom visok je 175 metara, ima 40 spratova i izgrađen je 2008. godine.

Sljedeći objekat po visini u BiH je dimnjak termoelektrane u Tuzli visok 165, a zatim onaj TE Gacko visok 160 metara. Domnjak Željezare u Zenici visok je 150 metara, koliko i banjalučki Incelov dimnjak.

Osim pomenutog “Avazovog” tornja, najviše zgrade u BiH su “Bosmal tornjevi” u Sarajevu visoki 118 metara, zatim poslovno stambeni objekat “Mellain centar” u Tuzli koji je visok ima 110 metara. Dalje slijede Crkva Svetog Petra i Pavla u Mostaru koja je visoka je 107,2 metra. Lamela u Zenici visoka je 102 metara, “Unisove” zgrade u Sarajevu visoke su 90 metara, a isto je visoka i zgrada Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara BiH.

Dalje sijede zgrada Vlade RS sa 70 metara, pa Poslovni centar Otoka u Sarajevu sa 66 metara koliko su visoki i hotel “Bristol” u istom gradu i “Integra poslovni centar” u Banjaluci.

(Tuzlainfo.ba)