– Danas je veliki broj zvaničnika došao na lokalitet improvizovanog kampa Lipa. Zahvaljujem se svima što su došli da vide surove i nezahvalne uvjete. Došli smo da sagledamo koji doprinos treba da daju institucije sa svih nivoa za višesedmični boravak migranata dok se privremeni prihvatni centar Lipa ne privede svojoj dugotrajnijoj namjeni za smještaj migranata na duži period. Sve što se posljednjih dana dešava pokazuje da je ovo jedna humanitarna, sigurnosna, ali i politička situacija koja pokazuje da imamo uvjete da samo jedan narod i dva kantona nose teret, što je ubuduće neodrživo. Mi u ovom trenutku moramo hitno riješiti pitanje smještaja ljudi koji se nalaze u vrlo neuslovnim smještajnim, higijenskim, zdravstvenim i svim drugim uslovima. Doveli smo ovdje institucije od Ministarstva odbrane, Oružanih snaga, Grada Bihaća, USK-a, humanitarnih organizacija koje će brinuti o kvalitetnom smještaju, koje će brinuti o smještaju i svim drugim uslovima – kazao je Cikotić.

Između ostalog, Cikotić je kazao da će nakon sagledavanja stanja na ovom lokalitetu nastojati stvoriti uvjete za trajniji smještaj migranata na ovom području.

– Nakon sagledavanja konkretnih uslova na ovom lokalitetu za trajniji smještaj planiramo sastanak na lokalitetu Ripča gdje ćemo precizirati konkretnije doprinose, način i koordinaciju rada. Planiramo da već sutra tražimo da se donese odluka Predsjedništva angažuju Oružane snage na inžinjerijskom uređenju lokalitetu kampa Lipa, da se može da se može pristupiti betoniranju, da se može instalirati kanalizacija da se ovaj kamp u što kraćem vremenu prilagodi boravku migranta. Naši Bišćani ne moraju čuvati kamp Biru, mi želimo da ovdje stvorimo uslove za njihov boravak. Da ovdje što prije izmjestimo sve migrante. Neće biti nikakvog nasilja, ono što su nadležne institucije planirale jeste da se kamp bira otvori dok se ovaj kamp ne uredi. Ja Biru nisam otvorio ali sa ovim ljudima nastojimo stvoriti uslove da se Bira zvanično i zatvori – naveo je Cikotić.

Kazao je da su na području Lipe kako bi se u što kraćem roku riješio ovaj problem.

– Mi smo danas ovdje da u što kraćem roku, nadam se da će se to mjeriti satima, odnosno danima, da migrante smjestimo na ovaj lokalitet. Vrlo je nezahvalno u ovom periodu godine i u ovakvim meteorološkim uslovima obavezati se, posebno jer nemamo ni precizne projekte završene za sve aspekte. Mi nastojimo da boravak u ovom improvizovanom prostoru bude što kraći i da imamo uslove za ulazak u kamp Lipa – kazao je Cikotić.

(TI/Faktor.ba)