Rekordan broj zaraženih širom Evrope, WHO upozorava: Moglo bi biti gore nego u aprilu

by nedim
| 6:20

Kako u Evropi raste broj zaraženih covidom-19 tako raste i zabrinutost zbog mogućeg opterećenja zdravstvenih sustava.

Naime, posljednjih nekoliko dana samo se nižu rekordne brojke novozaraženih, a Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da bi dnevni broj smrtnih slučajeva u Europi mogao doseći pet puta veću razinu nego u aprilu. 

Najveći rast novih slučajeva zabilježen je ovog tjedna u Evropi (+44 posto). Broj novozaraženih na dan je oko 121.227 na Starom kontinentu, a prošlog tjedna bio je 84.400, javlja France presse.

Što se tiče zemalja koje su prošlog tjedna prijavile više od 1000 zaraženih u danu, epidemija se najbrže širila u Švicarskoj (+146 posto, 1771 novozaraženi na dan). Zatim dolaze Belgija (+125 posto, 6235), Poljska (+111 posto, 5472), Italija (+106 posto, 6172) i Slovačka (+78 posto, 1214), prenosi Hina. 

U Hrvatskoj je jučer zabilježen rekordan broj novih dnevnih slučajeva (1134), no rekordi se danas nižu i u drugim europskim zemljama. Tako je najveći broj novozaraženih u jednome danu od početka pandemije evidentiran u susjednoj Sloveniji (834), ali i u Španjolskoj (15.186), Rusiji (15.150), Italiji (10.010), Nizozemskoj (7984) i Belgiji (10.448).

Francuska je u jučerašnjem 24-satnom razdoblju imala zabrinjavajuću brojku od 30.620 novih slučajeva.

Mada se sada radi o iznimno visokim brojkama, vlasti i zdravstvene organizacije napominju da situacija još uvijek nije toliko ozbiljna kao što je bila proljetos jer se provodi mnogo više testiranja i nije zabilježen toliko visok udio umrlih među zaraženima.

No Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da se pune kapaciteti bolnica i da bi stanje moglo uskoro biti mnogo gore nego u travnju ako se ne pridržavamo mjera.

“Epidemiološka situacija u Europi je razlog za veliku zabrinutost. Dnevne brojke novozaraženih su u porastu, baš kao i brojke hospitaliziranih”, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu, a prenosi BBC.

Kluge je također napomenuo da nas, ako europske vlade ublaže mjere, do siječnja 2021. možda čeka dnevna stopa smrtnosti koja će biti četiri do pet puta veća nego što je bila u travnju.

No ako 95% ljudi nosi maske i ako se primijene druge mjere društvene distance, Europa bi mogla izbjeći oko 281.000 smrtnih slučajeva do veljače, dodao je.

Mada su dnevne brojke umrlih još uvijek značajno niže nego proljetos i one počinju rasti te polako u Europi opet dostižu dvoznamenkaste ili troznamenkaste cifre.

Tako su prema jučerašnjim izvještajima, u posljednja 24 sata od komplikacija povezanih s covidom-19 u Španjolskoj umrle 222 osobe, u Rusiji 232, u Francuskoj 122, Velikoj Britaniji 136, Ukrajini 106, Poljskoj 132, Italiji 55 i Belgiji 49.

Prošli tjedan broj prijavljenih slučajeva koronavirusa u Europi bio je gotovo tri puta viši od onoga na vrhuncu pandemije u prvom valu u ožujku, rekao je danas čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare u Ženevi.

Ali broj umrlih od covida-19 bio je daleko ispod razina iz marta, dodao je.

Ipak, Tedros je upozorio da “se broj hospitalizacija povećava, a u mnogim gradovima prijavljuju da će kroz nekoliko tjedana popuniti kapacitete na intenzivnoj skrbi”. Taj trend brine WHO jer će sezona gripe na sjevernoj polutci također povećati potrebu za bolničkim krevetima.

(TI)