sda desktop gif 2

petak, 16 Oktobar 2020 14:45

Krizni štab FBiH: Zaraza se najviše širi među radno sposobnim stanovništvom

0405 cerkez

U Sarajevu je održan nova konferencija za medije Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine, na kojoj se prvi obratio član Sanjin Musa.

"Od početka septembra pratimo inteziviranije distribuciju oboljelih po dobnoj skupini. U 10. mjesecu školska djeca čine 10,2 posto od oboljelih, što je blagi porast. Zaraza se najviše širi među radno sposobnim stanovništvom", kazao je Musa.

On je kazao da je važno reći da stanovništvo mora poštovati propisane mjere, te da smo u jesen ušli s nepovoljnom situacijom epidemiološkom situacijom.

"Svako od mas može doprinijeti, poštujući mjere, pranje ruku, nošenje maski, smanjiti socijalne kontakte" rekao je Musa.

Goran Čerkez kazao je danas na press konferenciji da je situacija ozbiljna i da ulazimo u težak period koji će biti neizvjestan, ali takva situacija nije samo u našoj zemlji.

"Vrijeme je vrlo ozbiljno i predstoji nam jedna teška broba i nadam se da ćemo se izboriti", poručio je Čerkez.

On ističe da je svjestan da je ljudima teško, kako građanima tako i zdravstevnim radnicima i ostali koji se bore.

"Siguran sam da ćemo i u ovom trenutku pokazati empatiju prema ugroženim skupinama i našim najbližim. U velikoj je mjeri i do nas ishod ove situacije. Moramo se naoružati strpljenjem, očekujemo da će iduće godine dolaskom vakcine doći do poboljšanja situacije. Do tada moramo da vodimo računa i postujemo mjere. Najvažnija je mjera koju moramo poštovati, je da ukoliko imamo bilo kakve simptome da ostanemo kućama i nazovemo ljekare, da ne dajemo sami sebi dijagnoze", kazao je Čerkez.

On ističe da mjere koje mi primjenjujemo primjenjuju se i u ostatku Europe, čak i dosta blaže mjere.

"U mnogima EU zemljama se uvode i policijski sat, zatvaraju se objekti. Moramo biti svjesni da se moramo pridržavati mjera, jer u suprotnom ćemo doći u situaciju da nam zdravstevni sistem, to ne može podnijeti", rekao je Čerkez.

Što se tiče lijeka Remedsivir, Čerkez ističe da je Ministarstvo zdravstva sve uradilo i da je oktobar i novembar kada bi se lijek mogao očekivati.

"Najvjerovatnije da ćemo ići u kupovinu mjesec za mjesec. Ti lijekovi se daju širom svijeta u određenim kombinacijama, a za ovaj konkretno lijek on se daje u teškoj i kritičnoj fazi. Ima određenih studija koje pokazuju da on daje efekte, a mi moramo sve uraditi da spasimo život, jer život je najdragocjenije nešto što imamo u ovom trenutku", rekao je Čekez.

On je poručio da je situacija u školama još pod kontrolom i ukoliko se situacija pogorša dodatno može se preći na online nastavu, a što se tiče situacije sa fakultetima, što se tiče Kriznog štaba FBIH, sigurno neće biti otvoreni.

"Dali smo mogućnost svakom kantonu da u skladu sa svojom situacijom da promjene mjere", istaknuo je Čerkez.

Što se tiče mjera koje je donio Kanton Sarajevo, Čerkez je kazao da je potrebno da bude jasno ljudima da bez obzira koliki je prostor mora da bude definisana distanca.

"Mi kao stožeri donosimo mjere koje se tiču samo zdravlja, a ekonomske i druge definiše Vlada FBIH", kazao je Čerkez.

Musa je istaknuo da ima još stvari koje ne znamo o ovom virusu - "ne znamo koji je udio aerosola u prijenosu virusa".

"Ono što znamo o COVID-u je njegov udio u prijenosu još nije poznato. Još imamo dosta stvari koje se moraju istražiti", poručio je Musa.

(TI)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu