sda desktop gif 2

ponedjeljak, 28 Septembar 2020 22:00

Afganistanac pritvoren zbog sumnje na krijumčarenje migranata

0101 tuzilastvo sud bih

Državljanin Afganistana Anil Ahmad (1999.) pritvoren je zbog sumnje za krijumčarenje migranata. Pritvor za njega je zatražen zbog opasnosti od bjekstva.

Nakon ispitivanja osumnjičenog tužitelj Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičenog: Anil Ahmad, rođen 1999. godine u mjestu Logar, Afganistan, državljanin Afganistana.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, izvršio krijumčarenje 10 osoba, državljana Afganistana, iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, preko riječne granice na rijeci Drini.

Krijumčareni migranti nisu imali važeće dokumente, niti ispunjavali uvjete za zakoniti ulazak i boravaka u BiH, te su izvršene radnje protivne članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala.

Krijumčarenje je izvršeno čamcem, čime je prouzročena opasnost za živote i sigurnost krijumčarenih osoba, među kojima je bilo i malodobno dijete.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točka a) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog koji bi napuštanjem Bosne i Hercegovine, postao nedostupan pravosudnim organima naše zemlje.

Prijedlog je upućen Sudu BiH.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu