SDA, HDZ i DF dogovorili formiranje vlasti u BiH: Potpisi večeras ili sutra ?!

by admin
| 16:50

Lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović i Demokratske fronte (DF) Željko Komšić obavijestili su danas u Sarajevu novinare, nakon prvog dijela zajedničkog sastanka, da će sporazum o djelovanju u formiranju vlasti na svim nivoima u BiH potpisati danas ili sutra.

 

Kako su pojasnili, ove stranke delegirale su osobe koje će ovaj sporazum pravno usaglasiti najkasnije do sutra, 19. novembra, a zvaničan naziv tog dokumenta bit će Programska načela stranka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u Bosni i Hercegovini.

 

Sporazum je definirao deset segmenta na kojima će buduća vlast raditi, a to su Ustav BiH i Izborni zakon BiH, euroatlantske integracije, vladavina prava, ekonomsko-socijalne reforme, infrastrukturni projekti, osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i očuvanje nacionalnog identiteta, prava branioca, održiv povratak, otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda i konkretne mjere, plan i rokovi realizacije.

 

Najavljeno je da će stranke koje žele činiti vlast na svim nivoima u BiH pokušati sastaviti ovaj dokument vezujući ih za navedenih deset tačaka, te je izraženo uvjerenje da će to biti urađeno danas ili sutra.

 

Učesnici sastanaka jasno su kazali da ovaj sporazum ne isključuje ranije potpisan sporazum između DF-a, SDA i Saveza za promjene, ali je rečeno da neće biti potrebe za organiziranjem novog sastanka s predstavnicima Saveza za promjene.

 

– Ovaj dio sastanka smo iskoristili za definiranje naslova ključnih tačaka. Predstavnici ovih stranaka okupljenih danas ovdje koje žele zajedno činiti vlast na svim razinama u BiH će napraviti tekst koji imamo, ali ćemo napraviti sažetak i vjerujem da ćemo večeras ili sutra ujutru potpisati. I time bi poslali jednu poruku da što se tiče ovih stranaka smo spremni ići u realizaciju implementacije izbornih rezultata kako bi što prije pokrenuli BiH u pravom smjeru – rekao je Čović dodajući da se „ne boji da će se Milorad Dodik naljutiti na njega jer nema razloga za ljutnju“.

 

Čović je govorio i o svom ranijem dogovoru s Miloradom Dodikom, liderom SNSD-a te je kazao da su očekivali da će novinare najviše interesirati njihov odnos prema onima koji nisu danas bili za stolom.

 

– Mi smo kazali i ranije kada su se dešavali ti sastanci sa SDA, DF-om i Savezom za promjene da je sve legalno i dozvoljeno. Ključni zadatak svih nas je da pokušamo prepoznati partnere koji su spremni na osnovu legitimnosti izbornog procesa napraviti vlast. Ja sam jedan od onih najbrzopletijih koji je kazao da ćemo do Nove godine imati vlast. Ovaj proces treba sačinjavati od ranjivosti. Imamo svi stvarno opredjeljenje da nema nikakvih blokada i da pokrenemo BiH, jer ostalo je mnogo stvari koje trebamo uraditi. S druge strane ovaj sporazum koji smo danas kreirali možemo spremno pripremiti za potpuno provođenje. Skupština RS-a će biti 24. novembra, tako ćemo pratiti tu situaciju – kazao je Čović.

 

Bakir Izetbegović je u svom obraćanju napomenuo da ova dva sporazuma definitivno nisu u koliziji i da i dalje ostaju tri prioriteta u djelovanju, a to su uknjižba vojne imovine, smanjenje PDV-a i euroatlantske integracije.

 

– Sadržaj teksta je također definisan, ali će nam trebati dva tri sata da definitivno imamo sporazum. Ničega što je u koliziji sa ranije potpisanim dokumentom sa Savezom za promjene neće biti, samo još možda neki elementi. Dakle, niko nikom ovdje neće blokirati stvari. Radit ćemo paralelno, nema posebnog dogovora šta prvo šta drugo, a prirodno bi bilo krenuti od nižih nivoa ka višem, ali blokada neće biti – kazao je Izetbegović.

 

Jako zanimljivo izlaganje imao je prvi čovjek DF-a Željko Komšić, koji je kazao da DF neće tražiti niti jednu ministarsku hrvatsku poziciju u Vijeću ministara niti na nivou Vlade FBiH, ali niti bošnjačke pozicije.

 

– Računajte šta je ostalo, tu postoje i ostali. Vidjet ćemo ovaj dokument prije potpisa kada ljudi naprave tekst. Ali sigurno je da su ovo principi oni koji garantiraju uspješno djelovanje vlasti. Što se tiče formiranja vlasti na svim nivoima važno je da se to uradi čim prije. Mislim da su se uvjeti za formiranje vlasti stekli, a tu prije svega mislim na državni nivo. To je moje mišljenje i mislim da tu nema nikakvih prepreka da se to uradi – istakao je Komšić.

 

(TI/Bportal.ba)