Vježba EUFOR-a “Brzi odgovor 2020”: Simuliran teroristički napad na aerodromu u Sarajevu

by admin2
| 6:51

Vježba „Brzi odgovor 2020“ održava se istovremeno na više lokacija širom BiH. U srijedu, 2. septembra, u popodnevnim satima je u okviru vježbe “Brzi odgovor 2020” na Međunarodnom aerodromu Sarajevo izvedena metodsko-pokazna vježba, tokom koje su simulirani otmica aviona i teroristički napad na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Ovo je četvrta godina uzastopno da Međunarodni aerodrom Sarajevo učestvuje u vježbi.  Vršilac dužnosti direktora aerodroma, g. Alan Bajić, rekao je da je otmica aviona jedno od najtežih djela terorizma i jedna od najkompleksnijih kriznih situacija, i dodao: “Osoblje aerodroma i drugi učesnici uložili su velike napore kako bi osigurali da vježba bude pravilno izvedena i želim se zahvaliti svim učesnicima vježbe. Iako se mi nadamo da se u stvarnosti  nikada nećemo naći u ovakvoj situaciji, dobro je znati da imamo dobro obučeno osoblje i uvježbane procedure”.

Nakon što su komercijalni letovi za ovaj dan završeni, pripadnici Višenacionalnog bataljona EUFOR-a i bh. agencija za provođenje zakona brzo su raspoređeni na aerodrom, gdje su uspostavili kontrolne tačke, osigurali ključnu infrastrukturu i nosili se sa situacijom koja je uključivala otmicu aviona i dojavu o postavljenoj eksplozivnoj napravi. U okviru vježbe, Državni krizni tim je izdao odobrenje policijskim agencijama da djeluju i razriješe talačku krizu.

Sastanku su prisustvovali ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, ministar saobraćaja i komunikacija  BiH Vojin Mitrović, komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak, kao i vodeći ljudi iz obavještajnih službi, agencija za provođenje zakona, Tužilaštva BiH i koordinacijskih tijela.

U ime Međunarodnog aerodroma Sarajevo, sastanku Državnog kriznog tima prisustvovali su v. d. direktora aerodroma g. Alan Bajić, v. d. izvršnog direktora za saobraćaj i usluge g. Elvedin Begić, v. d. izvršne direktorice za razvoj gđa Samra Pehilj i direktor Sektora sigurnosti g. Senad Malić.

Ministar Cikotić je izjavio: “Ovakve zajedničke vježbe sa vrlo realističnim scenarijima predstavljaju dobru priliku za provjeru sistema koordinacije i djelovanja odgovornih institucija i ministarstava, policijskih agencija, hitnih službi i službi Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Drago mi je što mogu reći da su svi učesnici u današnjoj vježbi pokazali visok stepen spremnosti, obučenosti i koordiniranog djelovanja, čime se šalje snažna poruka onima koji bi možda htjeli počiniti teroristički čin, ali i putnicima, jer je to dodatna garancija njihove sigurnosti.”

Komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak bio je zadovoljan efikasnim djelovanjem po zadatim scenarijima: “Saradnja između EUFOR-a, agencija za provođenje zakona i aerodromskih službi bila je izvanredna. Djelujući rame uz rame sa našim kolegama iz BiH, mi smo pokazali  sposobnost da brzo osiguramo i zaštitimo  sarajevski aerodrom, koji je ključno važan infrastrukturni objekat za održavanje sigurnog i stabilnog okruženja u BiH”

Scenario koji je uvježbavan na sarajevskom aerodromu samo je jedan od izazova sa kojima se vojnici EUFOR-a suočavaju u okviru vježbe “Brzi odgovor 2020”. Dan prije toga, EUFOR je u okviru vježbe izvršio uspostavljanje sigurnosti na Međunarodnom aerodromu Tuzla i raspoređivanje tima  za uklanjanje eksploziva, koji je uklonio sumnjivi prtljag.

Vježba “Brzi odgovor” je godišnja vježba operacija podrške miru, kojom se svake godine provjeravaju planovi za krizne situacije i mehanizmi EUFOR-a za brzo aktiviranje i integraciju snaga na visokom stepenu gotovosti, koje se nalaze van zemlje, sa trupama koje su već raspoređene u BiH, sve u svrhu kontinuiranog napretka, sigurnosti i stabilnosti u BiH.

(Tuzlainfo.ba)