Afera “Respiratori”: Odbijena žalba Tužilaštva BiH na odluku o ukidanju mjera zabrane Novaliću, Solaku i Hodžiću

by nedim
| 16:20

Vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je žalbu Tužilaštva BiH na odluku Suda kojom su ranije ukinute mjere zabrane za federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i direktora “FH Srebrena malina” Fikreta Hodžića, saznaje Faktor iz izvora bliskih Tužilaštvu.

Žalba Tužilaštva uslijedila je, podsjećamo, nakon što je sudija za prethodni postupak ukinuo ranije izrečene mjere zabrane.

Kako smo ranije objavili, Tužilaštvo od Suda nije tražilo produženje mjera zabrane, niti je Sudu poslalo svoje izjašnjenje, iako ih je sutkinja par dana prije isteka zakonskog roka upozorila na to.

Potom su se žalili na odluku Suda, te saopćili da je “Sud propustio utvrditi da li su mjere zabrane ispunile svrhu zbog kojih su izrečene”.

nakon razmatranja žalbe, tročlano Vijeće je donijelo odluku o odbacivanju.

Novalić, Solak i Hodžić osumnjičeni su u premetu “Respiratori”.

Istraga je otvorena zbog nabavke 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM, posredstvom firme Srebrena malina.

Nakon hapšenja Novalića, Solaka i Hodžića, Tužilaštvo BiH je zatražilo pritvor, a Sud BiH je donio rješenje kojim je taj prijedlog odbijen ali su određene mjere zabrane sastajanja i komuniciranja sa svjedocima, kao i njihovo međusobno sastajanje.

Mjere zabrane ukinute su ranije i za četvrtoosumnjičenog u ovom predmetu Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, čije produženje također Tužilaštvo nije zatražilo.

(TI)