ponedjeljak, 10 Avgust 2020 18:00

Porezna uprava: Broj radnika u FBiH za sedmicu smanjen za 1.658

01012019 nezaposleni

Ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 03.8.2020. godine po prebivalištu osiguranika iznosi 516.462 i veći je za 8.855 u odnosu na 05. 05. 2020. godine, dan kada je usljed pandemije zabilježen najmanji broj zaposlenih.

Broj zaposlenih 03.8.2020. godine manji je za 1.658 u odnosu na prethodno objavljeni podatak o broju zaposlenih od 27.7.2020. godine kada je iznosio 518.120. Do smanjenja broja zaposlenih došlo je u različitim djelatnostima, a najviše u: djelatnosti ugostiteljstva, hotelijerstva, trgovine, obrazovanja i djelatnosti proizvodnje.

U tabelarnom pregledu je stanje broja zaposlenih po prebivalištu zaposlenika i sjedištu poslodavca razvrstanih po kantonima i općinama na dan 03.8.2020. godine.

Objavljeni podaci o zaposlenim osobama su kreirani na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima. Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada, zasnovana je na proceduri generisanja i vrsti podataka.

Naime, broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira na to gdje je osoba zaposlena (u općini prebivališta ili drugoj općini ili u istom kantonu ili drugom kantonu), a broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a), generisan je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa, bez obzira na to da li se radi o punom ili nepunom radnom vremenu, ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz općine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge općine ili drugog kantona), tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta sa nepunim radnim vremenom, saopštila je Porezna uprava FBiH.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu