Čerkez o suzbijanju širenja pandemije: Policija i inspekcija moraju pojačati rad na terenu

by admin2
| 17:00

Član Kriznog štaba FBiH Goran Čerkez poručio je da neće biti lockdowna (zatvaranja) jer to ni najveće svjetske ekonomije ne mogu da izdrže, a ne naša. Podsjetio je da je BiH bila među tri države koje su u Evropi dale najbolji odgovor na prvi val koronavirusa.

– Jako je bitno da svi radimo na implementiranju donesenih mjera. Uspjeli smo da izbjegnemo prvi loš scenarij. Mjere koje trenutno imamo su kao i u ostalim evropskim zemljama, vrlo su efikasne i kvalitetne. Ako pogledate, i ove su mjere prilično restriktivne i u velikoj mjeri ograničavaju život, pa i ekonomiju. Ako bismo išli na lockdown, doveli bismo u pitanje preživljavanje – pojasnio je Čerkez.

Naglasio je da će nepoštivanje mjera dovesti do velikog broja zaraženih.

– Ovo nije pitanje samo zdravstva, već pitanje zajedničkog djelovanja sa stanovništvom i drugih institucija. Potreban je jači anagažman MUP-a i inspekcija na terenu, na nivou kantona i općina da počnu da rade snažnije svoj posao, a to je nadzor nad implementacijom mjera koje su donesene. Sutra je sastanak FUP-a, FUZIP-a i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH na poziv premijera Fadila Novalića. Moram reći da je stanje kakvo je danas je teško, ali još kontrolisano – istakao je Čerkez dodajući da svi oni koji krše mjere mogu biti krivično kažnjavani.

(TI/Faktor)