Zdravstvene ustanove u BiH u teškom stanju, UKC Tuzla troši posljednje PCR testove

by nedim
| 7:55

Zdravstvene ustanove u Bоsni i Hercegovini sve teže podnose pritisak zbog alarmantnog širenja koronavirusa. Nedostaju medicinska oprema, prostor i zdravstveni radnici – piše BHRT.

Ako građani nastave sa neodgovornim ponašanjem kao sada, najgore tek dolazi, upozoravaju nadležni.

Dok se koronavirus zemljom širi alarmantnom brzinom, zdravstveni centri su pred kolapsom. Nakon što je iz Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjaluci saopšteno da uskoro više neće imati dovoljno kreveta za sve pacijente kojima je neophodno bolničko liječenje, iz UKC-a Tuzla upozoravaju da im nedostaje najosnovnija oprema za rad, poput rukavica i pi si ar testova.

VAHID JUSUFOVIĆ, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla je istakao da nema rukavica i da PCR testova imaju za maksimalno sedam dana.

Bolnice i klinički centri u RS imaju dovoljno medicinske opreme, no problem je nedostatak osoblja. Posebno u vrijeme godišnjih odmora, kaže ministar Alen Šeranić.

ALEN ŠERANIĆ, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS

– Odobravamo nova zapošljavanja na određeno vrijeme, dva tri mjeseca, kako bismo prevazišli taj problem.

Iako su nadležni vjerovali da je pravovremeno djelovanje usporilo širenje zaraze, najnovije statistike su ih demantovale i trenutno nema naznaka da će kriza proći.

Naprotiv. Ukoliko ne shvatimo ozbiljnost situacije najgore tek dolazi, upozorava pomoćnik nadležnog federalnog ministra Goran Čerkez.

Da je nedisciplina građana ključ za pogoršanje epidemiološke situacije u BiH saglasni su epidemiolozi. Kakav će biti dalji razvoj situacije, i hoće li sadašnje preporuke biti naredbe uz pojačano djelovanje inspekcijskih organa, zavisi od svakog pojedinca, kažu stručnjaci.

Više u prilogu BHRT:

(TI)