Penzioneri nezadovoljni usklađivanjem penzija, Vladi FBIH poručili: “Ovo vam neće proći”!

by nedim
| 7:43

U Federaciji Bosne i Hercegovine je sredinom juna dogovoreno retroaktivno povećanje, odnosno usklađivanje penzija od 1. januara za 2,8 posto. Međutim, iz Vlade je saopšteno kako se ujednačavanje ipak neće odnositi na četiri mjeseca za vrijeme trajanja stanja prirodne nesreće. Penzioneri ovom odlukom nisu zadovoljni. Vladi poručuju – ovo vam neće proći! – piše BHRT.

Usklađivanje penzija trebalo je biti urađeno u aprilu, pojašnjavaju iz Saveza kantonalnih udruženja penzionera Mostar. Zbog pandemije koronavirusa usklađivanje je prolongirano za jun, kada je na obostrano zadovoljstvo postignut dogovor sa premijerom Fadilom Novalićem o povećanju od 2,8 posto. Odluka Vlade da se ujednačavanje ne odnosi na mjesece za vrijeme prirodne nesreće, neće tako lako proći, tvrde penzioneri. Vladi spremaju upozorenje.

“I juče smo obaviješteni da je na vladi donesen zaključak po kome ne bi mogli usuglasiti 4, 5 i 6 i 7 mjesec a ne vidim nikako razlog za to. Jer da je usaglašen zakon 15.4. kako je bilo planirano, za te mjesece bi bila usaglašena i penzija i išla dalje”, ističe predsjednik Saveza kantonalnih udruženja penzionera Mostar, Ivan Kožul.

Riječ je o zaključku koji je donesen prije dva dana na sjednici Vlade FBiH na kojoj je dogovorena raspodjela sredstava MMF-a.

Vlada FBiH utvrđuje usklađivanje visine penzije za 2020. godinu, osim četiri mjeseca dok je trajao “korona zakon”, u visini od 2,8 za cijelu godinu. Također, utvrđuje se i visina vrijednosti boda koja umjesto 14,5 iznosi 15,15.

Da li će ujednačavanjem biti obuhvaćene penzije za ova četiri navedena mjeseca pokušali smo saznati u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje. Glasnogovornik ove ustanove je odsutan dok je telefonski broj direktora isključen. Bez obzira na krajnji ishod penzioneri se slažu u jednom, penzije su male a povećanja mizerna.

Riječ je o redovnom usklađivanju penzija pojašnjavaju iz Saveza udruženja penzionera FBiH. Uvećana penzija će biti isplaćena početkom septembra i sve penzije do nove godine. Prema tome, tada će penzioneri s najnižom penzijom dobiti  još 72 ili 73 KM. Da li će ovim povećanjem biti obuhvaćeni i mjeseci u kojima je važilo stanje epidemije ili je riječ o nesporazumu, biće poznato narednih dana, nakon godišnjih odmora i praznika.

(Tuzlainfo.ba)