Izvještaj Evropske komisije: Da li se dovodi u pitanje i bezvizni režim naše zemlje?

by nedim
| 13:50

Bolje upravljanje migrantskom krizom, efikasnija zaštita granica i iskrenija borba protiv organiziranog kriminala – samo su neki od uvjeta koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti kako bi zadržala bezvizni režim – piše BHRT.

U novom izvješću Europske komisije navodi se da ima pozitivnih pomaka, ali i mnogo nedostataka kojima se bosanskohercegovačke vlasti moraju žurno posvetiti.

Slaba tačka je i odbijanje saradnje sa Fronteksom i neuspostavljanje nacionalne kontakt tačke sa EUROPOL-om. Oba problema rezultat su nepostojanja konsenzusa među političkim predstavnicima tri naroda.

HARIS PLAKALO, glavni tajnik Europskog pokreta za BiH

Dolazi do kolizije različitih nivoa vlasti, različitih odluka, strategija, zakona koji se tiču sveukupne političke opće slike, od borbe protiv organiziranog kriminala, korupcije, ljudskih prava.

Ipak, problem broj jedan u Bosni i Hercegovini, prema izvještaju Evropske komisije, su migranti. Efikasnije upravljanje krizom u vrhu je prioriteta.

Upravljanje migracijama i granicama, uključujući prihvatne kapacitete i koordinaciju između različitih nivoa vlasti mora biti unapređeno. Koordinaciono tijelo unutar Ministarstva bezbjednosti ne funkcioniše efikasno, posebno kada je u pitanju dodjela lokacija za prihvatne centre i smještaj migranata na adekvatne lokacije. Ozbiljni su nedostaci u efikasnom pristupu tražiocima azila zbog vrlo ograničenih ljudskih resursa i operativnih kapaciteta.

Iako to direktno ne piše u izvještaju, ukoliko vlasti Bosne i Hercegovine propuste da riješe ove probleme, pitanje je hoće li njeni građani u budućnosti moći bez viza u zemlje Šengena. Takvi apeli iz Evrope do sada su se mogli čuti mnogo puta.

Uslovi koje bi Bosna i Hercegovina morala da ispuni ukoliko želi da zadrži bezvizni režim nisu nikakva novost. Slični zahtjevi iz Evropske unije stižu godinama, a sve je to dio onoga što Bosna i Hercegovina mora ispuniti kako bi dobila šansu za kandidatski status za članstvo u Uniji. Koliko sve to ozbiljno shvataju nosioci vlasti u našoj zemlji?

ESAD BAJTAL, sociolog

Oni bježe od Evrope, a spašavaju se tako što stalno verbalno obećavaju nešto ili pristaju da će to biti tako, dobijaju na vremenu i bježe na svaki mogući način. Boje se svake vrste zakonske uređenosti. Jer, ako tamo dođu jednog dana, tamo se mora položiti račun.

A upkos brojnim upozorenjima, praksa pokazuje da je Evropska unija bila i više nego tolerantna prema propustima vlasti iz Bosne i Hercegovine. Bilo je nekoliko najava da će vize na velika vrata ponovo ući u našu zemlju, ali je bezvizni režim ipak zadržan. Pitanje je samo do kada će trajati evropsko strpljenje.

(TI/BHRT)