nedjelja, 12 Juli 2020 17:32

Političari traže strožije kontrole: Austrija najviše "uvezene korone" dobila iz Kosova, Srbije i BiH

1605 polizei austrija

U Austriji je u posljednja 24 sata zabilježeno 114 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a vlast zabrinjava porast zaraza koje se povezuju s putnicima sa juga Evrope, pa neki političari traže strože kontrole granica.

 

Najveći porast broja zaraženih se povezuje sa saveznom pokrajinom Gornjom Austrijom, gdje su evidentirana 53 nova slučaja.

Mnogi od tih slučajeva se povezuju s osobama koje su boravile u nekoj od zemalja jugoistočne Evrope.

Kako javlja Kronen Zeitung, u posljednje dvije nedjelje 45 osoba koje su boravile u nekoj od zemalja ove regije su u Austriju stigle zaražene koronavirusom.

Od toga na Kosovo otpada 10, Srbiju devet, Bosnu i Hercegovinu sedam te po pet osoba koje su stigle iz zemalja EU, Hrvatske i Rumunije.
Premijer savezne pokrajine Gornje Austrije Tomas Stelzer apelovao je na građane koji putuju na odmor da budu na oprezu. On je zatražio i pojačane kontrole na granicama.

- Ono što nam je potrebno su pojačane kontrole na granicama kako bismo spriječili jače prodiranje virusa u zemlju - rekao je Stelzer.

Kronen Zeitung govori o jednom bračnom paru koji je nakon posjete "domovini na zapadnom Balkanu" zarazio radne kolege i djecu u jednom vrtiću u Mauthausenu.

Novi predsjednik konferencije saveznih zemalja Vilfried Haslauer je u jednom intervjuu za agenciju APA izjavio kako Austrija ekonomski ne bi preživjela novi lokdaun.

- Drugi lokdaun ne bismo preživjeli ekonomski ni finansijski - rekao je Haslauer.

Austrija je za sve osobe koje se vraćaju iz Srbije ili Bosne i Hercegovine uvela obavezan karantin nakon povratka, a ministarstvo spoljnih poslova građane na svojim stranicama snažno odvraća od putovanja u te zemlje - prenose regionalni mediji.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu