petak, 10 Juli 2020 21:42

MFS-EMMAUS dostavio pomoć zdravstvenim ustanovama u Sandžaku

1007 emmaus

Ekipa MFS-EMMAUS-a u večernjim satima uspjela je okončati dostavu pomoći nekoliko zdravstvenih ustanova u Novom Pazaru i Tutinu gdje se prema zadnjim izvještavanjima nalaze najveća žarišta zaraženih osoba virusom Covid-19.

Po završetku carinskih procedura ekipa MFS-EMMAUS-a bila je u posjeti bolnici i Domu zdravlja u Novom Pazaru kao i Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji čije je sjedište u ovom gradu.

Sa direktorom Doma zdravlja i članom uprave Bolnice dr. Edvinom Ćorovićem, kao i sa predsjednikom Mešihata IZ u Srbiji Muftijom dr. Mevludin ef. Dudićem se razgovaralo o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i potrebama građana. Prema njihovim informacijama sistem je pred kolapsom a cijela bolnica i skoro svi njeni paviljoni su pretvoreni u Covid odjeljenja za ležeće pacijente kojih je u tom momentu bilo preko 400 stotine, a od toga 10 njih na respiratorima.

Ali je i višetruko veći broj onih sa povoljnijom zdravstvenom slikom koji su na kućnom liječenju. Iako teška epidemiološka situacija, ipak ističu da su zahvaljujući ogromnoj pomoći koja im je stigla posljednjih dana dobro opremljeni zaštitnim sredstvima i stoga preporučuju da se pomoć uputi i u druge gradove, građanima i organizacijama koje brinu o njima na terenu u ovom teškom periodu.

- Poslije se naša ekipa uputila prema Tutinu u sjedište Fondacije "Zajedno do cilja" koja je formalni primalac naše pomoći i partner u realizaciji njene podjele. Nakon toga naša ekipa je posjetila Dom zdravlja Tutin i socijalnu ustanovu Dom za stara lica i tom prilikom im je i uručena naša pomoć. Direktor Doma za stara lica Omer Đondić je posebno bio obradovan donacijom i posjetom ističući kako u Domu brinu o 250 korisnika i zahvaljujući strogom karantenu uspijevaju za sada sačuvati korisnike i osoblje od zaraze, a u tome će im od velike pomoći biti i naša donacija. Direktor Doma zdravlja Tutin dr. Kemo Ćorović, glavni imam MIZ Tutin Ćosović ef. Vahjudin i predsjednik fondacije "Zajedno do cilja" Altan Gegić su na kraju posjete iskazali svoju zahvalnost i zadovoljstvo zbog moralne podrške prije svega ali i konkretne pomoći koja će olakšati zaštitu i brigu o građanima Tutina i Sandžaka - istakli su iz MFS-EMMAUS-a.

Pored MFS-EMMAUS-a akciju prikupljanja pomoći u velikoj mjeri podržali su: Farmaceutska kompanija „ZADA Pharmaceuticals“ iz Lukavca, „Doo Trgovir“ Gračanica, Kantonalna uprava civilne zaštite TK kao i značajan broj pojedinaca.

Pored uposlenika MFS-EMMAUS-a distribuciju pomoći je pomogao i ljekar sa UKC Tuzla prof.dr.sc. Šekib Umihanić.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu