srijeda, 08 Juli 2020 22:41

Suzavac i topovski udari: Rat policije i demonstranata širom Srbije

0807 beograd

Nekoliko hiljada građana protestovalo je i večeras ispred Skupštine Srbije, nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio vraćanje strogih mjera zbog drugog vala korona virusa.

Grupa demonstranata koja je pokušala ući u zgradu Skupštine sukobila se sa policijom. Prema posljednjim izvještajima, više od 40 policajaca je povrijeđeno u utorak kasno navečer, dok je povrijeđeno i uhapšeno više demonstranata.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je danas da je u protestima u Beogradu vidio “upliv ne samo kriminalnog, već i inostranog faktora”. "Nema nikakve sumnje da su oni koji su ono sinoć radili imali nameru da oslabe poziciju Srbije", rekao je Vučić u srijedu na konferenciji za novinare.

Demonstranti su večeras od 20 sati i 30 minuta ponovo izazvali nerede i probili ogradu oko Skupštine Srbije, pokušavajući da uđu u hol parlamenta, ali ih je policija otjerala suzavcem. Policija trenuitno potiskuje manje grupe demonstranata po beogradskim ulicama, javlja Al Jazeera.

Protesti se večeras održavaju i u drugim graodovima Srbije,

Protest nezadovoljnih Nišlija, koji je počeo oko 19 časova, traje i dalje, a najnapetije je bilo ispred sjedišta Srpske napredne stranke (SNS) u Ulici vojvode Mišića pošto su demonstranti te prostorije gađali voćem, povrćem i kamenicama.

Ispred zgrade gradske uprave u Kragujevcu u toku je protest građana, a oko 22 časa dogodili su se i incidenti. Demonstranti iz prvih redova gađali su jajima i limenkama zgradu skupštine grada, a zatim razbili kamenicama dva prozora u prizemlju Policijske uprave i ubacili baklju. Policija na to nije reagovala.

U Novom Sadu je zapaljen dio Gradske kuće, a tokom protesta su razlupane i zapaljene prostorije SNS.

Pred Srbijom je još jedna burna noć.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu