srijeda, 01 Juli 2020 21:18

Odgovor iz Beograda: Srbija odbija pomoć ljekara iz BiH za Novi Pazar

2806 novi pazar

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije dostavilo je odgovor Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na ponuđenu pomoć u borbi protiv epidemije koronavirusa u Novom Pazaru - piše Faktor.

BiH je, podsjetit ćemo, ponudila pomoć u vidu dva medicinska tima koja su bila spremna otići u Novi Pazar, koji se suočava sa velikim rastom broja osoba zaraženih koronavirusom, te pomoći tamošnjim zdravstvenim radnicima.

- Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije izražava svoje poštovanje Ambasadi BiH u Republici Srbiji i ima čast da, u vezi sa notom Ambasade BiH i notom Ministarstva vanjskih poslova BiH, obavijesti da se Republika Srbija zahvaljuje na ponuđenoj pomoći nadležnih institucija BiH i istovremeno obavještava da za sada kapaciteti zdravstvenog sistema Republike Srbije, uključujući i Opću bolnicu u Novom Pazaru, u potpunosti zadovoljavaju potrebe pacijenata, što podrazumijeva dovoljnu količinu medicinske opreme i potreban broj zdravstvenih radnika – navodi se u dopisu Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je, podsjećamo, ponudio pomoć institucija BiH Sandžaku u borbi protiv pandemije koronavirusa. Uprkos prvobitnim javnim istupima, u kojima su zvaničnici susjedne Srbije tvrdili da su dobrodošli svi koji žele pomoći, ponuđena pomoć je ipak odbijena.

(TI/Faktor.ba)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu