srijeda, 01 Juli 2020 14:59

Brzo je dobio i odgovor: Vučić poručio Pazarcima da imaju bolju bolnicu nego u Njemačkoj

0107 bolnica pazar

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Opća bolnica u Novom Pazaru jedna od najmodernijih i da je apsolutno neistina da nedostaje bilo šta što je potrebno za zaštitu od koronavirusa i liječenje.

U intervjuu za televiziju Pink Vučić je rekao da je bolnica u tom gradu bolje opremljena nego mnoge bolnice u Njemačkoj, u gradovima te veličine, i da se u toj bolnici nalazi veliki broj neotvorenih kutija sa medicinskom opremom.

- Ne postoji niti jedna stvar koja nedostaje. Nedostaju ljekari jer je veliki broj medicinskih radnika zaražen. I zato danas ide 14 ljekara i medicinskih sestara iz Kragujevca u Novi Pazar - rekao je Vučić i dodao da nije istina da ne rade respiratori koji su nedavno dopremljeni u taj grad.

On je rekao da nema ništa protiv da neko traži pomoć od Bosne i Hercegovine, "ako misli da je tamo bolja situacija", ali da bi samo volio da mu neko pokaže gdje u BiH ima bolje bolnice nego što je ona u Novom Pazaru.

Rođena Novopazarka Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava, u razgovoru za Faktor kaže da država Srbija nije u stanju da se nosi sa dramatičnom situacijom u Sandžaku izazvanoj drastičnim povećanjem zaraženih koronavirusom.

- Država Srbija nije sposobna da se nosi sa ovom teškom situacijom u Sandžaku. Predsjednik Aleksandar Vučić nebrojeno puta se hvalio tokom panedmije da Srbija ima velike zalihe zaštitne opreme i ostalih medicinskih sredstava, da je najopremljenija u regionu. Sada je valjda svima jasno da to nije tačno. Pa, još prije pogoršanja situacije u Sandžaku iz Kliničkog centra Vojvodina u Novom Sadu stizali su vapaji da im nedostaje mnogo toga. Šta onda da očekuje manje sredine? U Novom Pazaru nemaju elementarne stvari, zaštitna odijela, vizire, na nogama osoblje nosi najlonske kese, peru po ko zna koji put rukavice i maske…. I nije to slučaj samo u Novom Pazaru, takve slike su širom Srbije. To je strašno, zdravstveni sistem Srbije je u kolapsu – govori razočarana Ćorović u telefonskom razgovoru iz Beograda.

Bosna i Hercegovina je ponudila pomoć Sandžaku, spremne su medicinske ekipe KCUS-a, UKC Tuzla i Hitne pomoći Sarajevo, ali zvanični Beograd šuti, ne dopušta dolazak pomoći. Baš kao što je slučaj o spremnosti turskih liječnika porijeklom iz Sandžaka da dođu da pomognu.

- Jasno je što šuti Vučićev režim. Ako dozvoli stranim liječničkim ekipama dolazak u Sandžak, priznat će da su nemoćni kao što i jesu. Pa, Srbija je imala manjak ljekara i prije koronavirusa, a ne sad. Nije sramota priznati da ne kontrolišeš situaciju, treba dozvoliti stranim ljekarima dolazak čime bi se spasili mnogi životi. No, režim se pravi lud, zabili su glave u pijesak kao nojevi, žele sakriti svoju nesposobnost. A valjda su ljudski životi važniji od svega – poručila je Ćorović.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu