U Srbiji broj novozaraženih ne pada značajnije već peti dan zaredom i u posljednja 24 sata potvrđen je 91 novi slučaj. U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata zaraza koronavirusom potvrđena je kod još 77 osoba.

No dok je Slovenija za građane tih zemalja na svoj teritorij uvela obveznu 14-dnevni karantin, hrvatske vlasti o tome još ne razmišljaju, kao ni o drugim strožim mjerama, piše Index.hr.

No ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović na presici Nacionalnog stožera civilne zaštite rekao je da se većini onih koji iz Srbije i BiH apliciraju za ulazak u Hrvatsku – zahtjev odbije.

– Što se tiče mjera za susjedne zemlje, za samo deset država članica EU otvorili smo granice tako da njihovi državljani ne moraju dokazivati svrhu ulaska u RH. To se ne odnosi na naše susjede koji nisu članice EU, oni moraju dokazivati da postoji neodgodiva lična potreba (npr. smrt u porodici, liječenje) ili ako su u pitanju neodgodivi poslovni sastanci. To su bili uvjeti i ranije, no ako bi netko najavio da ima važan poslovni sastanak, puštalo bi ga se. Sad se traži potvrda i procjena da je sastanak neodgodiv. Koriste se različite aplikacije i mailovi. Najveći dio upita iz trećih zemalja, a tu su i BiH i Srbija, negativno se rješava, tj. odbija se ulazak, to je otprilike 70 posto takvih zahtjeva. Nakon ovih uputa i javnih poziva u odnosu na sedam dana prije, danas bilježimo 40 posto ulazaka manje iz BiH i oko 20 posto manje iz Srbije – rekao je Božinović.

(TI)