Čović: Afera “Respiratori” pokazuje kako bi funkcionisala BiH bez Hrvata

by admin2
| 8:58

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović poručio je da se odnosi Hrvata i Bošnjaka moraju relaksirati te da nema razloga za stalno izazivanje napetosti i kriza. 

U intervjuu za “Večernji list”, a u povodu 15 godina na čelu stranke, Čović je istaknuo kako sva tri naroda u BiH moraju surađivati, odbacujući optužbe da je više na strani Srba nego Bošnjaka. 

Bošnjačkoj politici, kaže, zamjera, što želi upravljati svim procesima u BiH i šalje loše poruke Hrvatima, a kao očit primjer naveo je izbor članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. 

– To je za mene jača afera od svih drugih afera ako znamo što je uloga te institucije. Ako se netko drzne da bez dogovora s bilo kim, od partnera s kojima čini vlast, zanemari posve proceduru natječaja koja je provedena, prekine sve i imenuje pet članova SIP-a, šalje se jasna poruka – kazao je Čović, dodajući kako je krajnji cilj stvoriti uvjete za preglasavanje Hrvata u izboru člana Predsjedništva BiH i nametanje Doma naroda.

Kritizirao je predstavnike međunarodne zajednice što, kako kaže, šute i saginju glavu, na kršenje ustava i zakona u BiH, kao što je slučaj pri izboru članova SIP-a. 

Govoreći o potencijalnom nasljedniku na mjestu predsjednika HDZ-a BiH Čović je ustvrdio da unutar stranke ima značajan broj onih koji „udovoljavaju svim standardima koje danas mladi čovjek treba imati ako se želi baviti politikom“. 

Ne želi govoriti o imenima kandidata koji bi za dvije-tri godine mogli doći na čelo HDZ-a, jer bi se prema njima usmjerila, smatra on, paljba i pritisak. 

– Posve sam, međutim, siguran da im zavidan broj mladih ljudi koji će biti u stanju nositi ovaj projekt. Prije toga moja je snažna želja riješiti ova ključna pitanja kako bi se tim mladim ljudima ostavio čist prostor. Da ih ne dovedemo u situaciju da se moraju baviti poslovima izmjene Izbornog zakona ili Ustava BiH. Čini mi se da smo na sredini tih događanja, jer smo u proteklih 15 godina imali jedan maraton – ustvrdio je Čović. 

(TI/Dnevni avaz)