Moguća tri imena „kruže“ unutar SDA: Ko će biti kandidat za novog ministra sigurnosti BiH?

by admin2
| 14:00

S obzirom na kompleksnu političku situaciju u zemlji i brojne sigurnosne izazove potrebno je što prije izabrati kandidata i izvršiti imenovanje Radončićevog nasljednika.

Kako piše Klix, trenutno su u opticaju tri imena, ali koja i dalje nisu zvanično okarakterisana kao kandidati, već više kao želje određenih krugova u Stranci demokratske akcije.

Prvi je Mirsad Vilić, aktuelni direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Drugi je Hazim Rančić, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, dok je treća opcija Adil Osmanović bivši ministar civilnih poslova BiH i aktuelni parlamentarac.

Za danas je zakazana i sjednica Predsjedništva SDA na kojoj će jedna od tema biti i pitanje izbora novog ministra.

U Stranci demokratske akcije istovremeno postoji velika bojazan da bi moglo doći do blokade u procesu imenovanja njihovog kandidata za novog ministra sigurnosti BiH.

To bi se moglo desiti iz tabora zvaničnika okupljenih oko SNSD-a, a prvenstveno DNS-a s obzirom na to da su upravo kadrovi SDA blokirali imenovanje Mlađena Božovića na funkciju ministra za ljudska prava i izbjeglice koji je bio prijedlog DNS-a.

Ostavka Fahrudina Radončića očito će imati velike posljedice u budućem djelovanju Vijeća ministara BiH. Do imenovanja njegovog nasljednika poslove iz sektora sigurnosti BiH će obavljati Nedeljko Jović, zamjenik ministra sigurnosti, piše Klix.ba.

(TI/Klix.ba)