petak, 29 Maj 2020 10:32

Tužilaštvo BiH nakon privođenja Novalića, Solaka i Hodžića: Intenzivno se radi na slučaju

0101 tuzilastvo sud bih

Tim Tužilaštva BiH intenzivno radi na slučaju "Respiratori", koji se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine, vrijednosti 10,5 miliona KM, potvrđeno je Srni u Tužilaštvu.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da će više informacija o ovoj aferi biti poznato tokom dana. 

Podsjetimo u sjedištu SIPA-a tokom noći su na kriminalističkoj obradi zadržani premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, vlasnik firme Srebrena malina preko koje su nabavljeni sporni respiratori iz Kine za potrebe zdravstvenih institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Novalić, Solak i Hodžić su saslušani u vezi sa sa spornom nabavkom 100 respiratora iz Kine u vrijednosti 10,5 miliona KM. Javnost se zainteresovala za ovaj slučaj zbog činjenice da je u jeku krize izazvane pandemijom novog koronavirusa medicinsku opremu za potrebe zdravstvenog sistema u Federaciji BiH nabavila poljoprivredna kompanija.

Ranije po nalogu Tužilaštva BiH pripadnici SIPA-e izvršili su pretres više lokacija, među kojima su i prostorije Federalne uprave civilne zaštite, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i firme “Srebrena malina“.

Tim tužilaca Tužilaštva BiH, od početka rada na predmetu, 4. maja ove godine, kada je tužilaštvo preuzelo predmet, poduzeo cijeli niz potrebnih radnji, na utvrđivanju svih okolnosti ove nabavke i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja.

Putem instituta Međunarodne pravne pomoći, pribavljeni su i pribavljaju se svi potrebni podaci i informacije o predmetnoj nabavci, vrše se vještačenja i pregledi dokumentacije i tužiteljski tim je u svakodnevnom i stalnom kontaktu s policijskim i sigurnosnim agencijama s kojima radi na predmetu.

(TI)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu