Peršić: Otvaranje tržnih centara moguće krajem mjeseca, u posljednja 24 sata pozitivna tri uzorka u FBiH

by admin2
| 10:44

U protekla 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine testirano je 339 uzoraka na prisustvo koronavirusa, od čega su tri nova pozitivna.

Kazao je ovo stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić na današnjoj press konferenciji predstavnika federalnih institucija povodom stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa na području FBiH.

– Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom kantonu, Tuzlanskom kantonu i Kantonu Sarajevo. Do sada je u FBiH testirano ukupno 34.941 uzoraka, a virus je potvrđen kod 1.025 odoba. Gledajući po spolnoj strukturi, 54,63 posto su žene, dok je u 45,37 posto slučajeva riječ o muškarcima – kazao je Peršić.

Zaključno sa današnjim danom, oporavljeno je 314 pacijenata, dok su 73 slučaja još aktivna u FBiH.

– Ukupan broj potvrđenih smrtnih ishoda je 38, od čega su 22 muškarci i 16 žene. Epidemiološka situacija trenutno je i dalje zadovoljavajuća. Prijetnja i dalje postoji, virus je tu i svi trebamo da se pridržavamo ličnih mjera zaštite od ovog virusa – dodao je.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Peršić je kazao kako je prema epidemiološkim procjenama mali procenat ljudi bio u kontaktu s virusom, što znači da je veliki broj građana i dalje u riziku od infekcije.

– To znači da ćemo u narednom priodu imati novih slučajeva i realno je da ćemo imati novi val epidemije, tako da insistiramo na pridržavanju ličnih mjera zaštite. Svakodnevno pratimo situaciju, a tako ćemo nastaviti i u narednom periodu – objasnio je.

Što se tiče otvaranja tržnih centara, Peršić je kazao da je stav Kriznog štaba Federalnog ministarsva zdravstva da ublažavanje mjera ide u tri faze.

– Kraj ovog mjeseca predstavlja treću fazu koja obuhvata i tržne centre. Konačne naredbe donosi Federalni štab Civilne zaštite. Sjednica se očekuje uskoro i prijedlog će biti da se u ovoj novoj fazi dozvoli i rad tržnih centara uz poštovanje mjera – dodao je.

(TI)