Od 21. maja u BiH su ušle 56.933 osobe: Ukidanje, produžavanje ili donošenje novih naredbi?

by admin2
| 12:27

Federalni štab civilne zaštite ove sedmice razmatrat će ukidanje ili produžavanje određenih naredbi koje su na snazi do 30. maja ili do daljnjeg. Uvođenje novih mjera isključivo će zavisiti od eventualnog pogoršanja epidemiološke situacije, odnosno od povećanog broja zaraženih koronavirusom.

Očekuje se da bi mogli biti otvoreni tržni centri kada je riječ o drugim trgovinama osim hipermarketa ali ne i ugostiteljskim objektima. Također još uvijek su zatvoreni javni bazeni i kupališta. Postoje apeli sportskih kolektiva da se otvore javni bazeni kako bi se nastavilo sa treninzima sportista, a naročito djece sa invaliditetom koji kroz plivanje jačaju svoj psihički i fizički razvoj. RS danas je donijela naredbu o početku rada bazena, spa i wellnes centara i javnih i unutar hotela.

Kada je riječ o okupljanju u zatvorenom prostoru dozvoljava se javno okupljanje uz osiguranje 10 m2 po osobi uz poštivanje epidemioloških mjera što je na snazi do 30. maja. Ova naredba ne odnosi se na ugostiteljske objekte. Za sada hoteli i ugostiteljski objekti te djelatnosti mogu obavljati na otvorenom prostoru (bašte, terase) uz poštivanje epidemioloških mjera. Na snazi je zabrana konzumiranja nargila, a inspekcija je u Kantonu Sarajevo već izdala nekoliko prekršajnih naloga zbog kršenja ovih zabrana.

Kada je riječ o nošenju maski, držanju distance i dezinfekciji naredbe i preporuke ostaju do daljnjeg. Primjena naredbi i njihovo kršenje je u nadležnosti inspekcije.

Ipak sve mjere koje će se dodatno ublažavati ili ukidati ili produžavati zavisit će od epidemiološke situacije i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Jedna od posljednjih odluka o ukidanju mjere izolacije/samoizolacije za bh. državljane koji ulaze u BiH donesena je bez preporuke Kriznog štaba što je potvrdio Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje. On je kazao da je to odluka Federalnog štaba CZ, a danima su upućivani zahtjevi da se ova mjera ukine i od strane privrednika, ali i velikog broja građana BiH koji su željeli doći u BiH.

Od 21. maja u BiH su ušle 56.933 osobe, dok su u protekla tri dana izašle 46.184 osobe.

Ostaje da se vidi da li će povećana cirkulacija građana rezultirati povećanjem slučajeva Covid 19.

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva pozivaju građane na oprez kao i da se ne opuštaju previše s posebnim naglaskom na nošenje maske i održavanja socijalne distance kao najbolje zaštite. Socijalna distanca koja se preporučuje je 2 metra. No, evidentno je da se građani ipak ne pridržavaju mjera samozaštite pa je sve veći broj onih koji ne nose maske ili ih nose na neadekvatan način.

(TI/Nap)