Tri sedmice do kraja školske godine: U Hrvatskoj ponovo otvorene škole

by nedim
| 8:59

Zbog izuzetno povoljne epidemiološke situacije, u Hrvatskoj su od danas otvorene škole za sve učenike od 1. do 4. razreda osnovne.

Učenici trebaju doći u školu, što povlači i obvezu dolaska u školu ili opravdanja izostanka, poručili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO).

Međutim, uvažavaće se objektivne okolnosti kao što su prevoz učenika, preseljenje iz Zagreba zbog potresa ili subjektivne okolnosti, ako se roditelj boji poslati dijete u školu jer je u porodici osoba koja boluje od teške bolesti zbog kojih se može izostati.

Svaki izostanak treba opravdati, a i učenik se u svakom trenutku može vratiti u školu te učitelji trebaju biti u školi, barem prema rasporedu nastave.

Prema uputstvima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) škola je sigurno mjesto za sve učenike. Učenici koji pokazuju simptome respiratorne bolesti, ako imaju izrečenu mjeru samoizolacije ili su zaraženi COVID-19 ne bi trebali pohađati školu.

Ministarstvo preporučuje rad samo u jutarnjoj smjeni, budući da u školi nema učenika od 5. do 8. razreda.

Prema procjenama, očekuje se kako u učionicama neće biti gužvi jer će veliki dio učenika ipak nastaviti učestvovati u nastavi putem TV programa i online, s tim da je do završetka osnovnoškolske godine u Hrvatskoj ostalo manje od tri nedjelje.

(TI)