Pod ovim uslovima: Dijelu stranih državljana dozvoljen u ulazak u BiH

by nedim
| 17:18

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijeloo je Odluku o dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, čime se poslovnim ljudima omogućava ulazak u BiH, kao i porodicama umrlih radi prisustva ukopu, uz ispunjavanje određenih uslova.

Odlukom se omogućavaju ulazak i boravak strancu koji u Bosnu i Hercegovinu ulazi zbog poslovnih obaveza, pod uslovom da posjeduje pozivno pismo pravnog lica iz Bosne i Hercegovine koje ga angažuje u BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-COV-2 ovlaštene laboratorije, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska.

Odredbe o zabrani ulaska ne primjenjuju se na državljane Bosne i Hercegovine koje imaju dvojno državljanstvo te oni mogu ući u Bosnu i Hercegovinu sa ličnom kartom izdatom od nadležnog tijela Bosne i Hercegovine, bez obzira na način ulaska u drugu državu iz koje se vraćaju.

Istovremeno je omogućen boravak u Bosni i Hercegovini strancima, članovima uže porodice (bračni partner, roditelji, djeca, braća i sestre) umrle osobe radi prisustva njenom ukopu, najviše 72 sata od trenutka ulaska u BiH, ne računajući eventualni period izolacije, pod uslovom da posjeduju dokaze o smrti i srodstvu sa umrlom osobom.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u “Službenom glasniku BiH”, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(Tuzlainfo.ba)