petak, 10 April 2020 12:42

Krizni štab: Data preporuka o zabrani kretanja vikendom u FBiH

1403 slatina

Javnosti su se sa najnovijim informacijama o stanju u FBiH i koronavirusu danas u 12 sati član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

Čerkez je iznio nove podatke o broju testiranih. Tako je u FBiH testirano 4.991 osoba, 502 su pozitivni. U odnosu na jučer imamo novih 27 od 538 osoba koje su testirane tokom jučerašnjeg dana. 75 pacijenata je u bolnici od čega sedam na respiratoru. „Ohrabrujuće je da se 27 ljudi oporavilo, a očekujemo još 10 oporavljenih“, rekao je Čerkez. „Situacija je ujedno zabrinjavajuća prije svega zbog popuštanja mjera i nepoštovanja istih i ozbiljno smo dali preporuku da se zabrani kretanje vikendom jer je ovo neodrživo“, dodao je Čerkez.

„Žao nam je svih koji poštuju, ali zbog neodgovornih pojedinaca koji se nalaze u grupama i krše niz pravila doći ćemo u istuaciju da svi moramo ostati u kućama. Stoga molim da to ne čine jer dovode u opasnost i sebe i druge. Posebno imajući u vidu da su pred nama blagdani, trebamo voditi računa o mjerama, biće vremena i za slavlja i okupljanja“, rekao je Čerkez i dodao da je ova bolest pogodila cijeli svijet pa i BiH, te da niko nije navikao živjeti uz ovakve mjere, ali da je to jedino što u ovom trenutku možemo,

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa ponovio je da se radi o visokozaraznoj bolesti te da u ovom trentutku dok čekamo adekvatan lijek, jedina je mjera kontrolna mjera socijalne distance što bi značilo izbjegavati veća okupljanja, sa naglaskom na međugeneracijsko okupljanje jer je upravo najstarija populacija najranjivija.

(TI/ federalna.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu