četvrtak, 02 April 2020 11:19

Sporna nabavka zaštitnih maski: Tužiteljstvo BiH u međunarodnoj operaciji sprječavanja pranja novca

2011 sud bih

Tužitelj i istražitelj iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni  kriminal i korupciju, zajedno sa policijskim službenicima SIPA-e, poduzeli su aktivnosti u koordinaciji s kolegama iz Slovenije, kako bi se spriječilo moguće pranje novca, povezano s nabavom zaštitnih maski za preduzeće iz Slovenije.

Tužiteljstvo BiH, zajedno s partnerskim institucijama iz Slovenije, učestvovalo je u međunarodnoj operaciji u okviru koje su u BiH privremeno oduzeta sredstva u iznosu većem od pola miliona KM.

Aktivnosti se odnose na sumnju u prevaru prilikom nabave zaštitnih maski za jedno preduzeće iz Slovenije, u kojem su učestvovali i određeni državljani i preduzeća iz BiH – saopšteno je iz Tužiteljstva BiH.

Zbog sumnje u nezakonite aktivnosti, zatražena je saradnja institucija BiH, te su na prijedlog Tužiteljstva BiH i naredbu Suda BiH policijski službenici SIPA-e poduzeli određene aktivnosti na prikupljanju dokaza i blokadi određenih novčanih sredstava.

Oduzeta je određena dokumentacija od četiri pravne i dvije fizičke osobe, zbog sumnje u kazneno djelo pranja novca u iznosu od 586.749 KM.

 Istraga u ovoj međunarodnoj operaciji se nastavlja.

(TI)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu