subota, 28 Mart 2020 15:34

U Srebreniku ne čekaju na druge: U rekordnom roku izradili tunele za dezinfekciju

2803 srebrenik

Od ideje do realizacije izrade tunela za dezinfekciju, udruženim snagama gradskih organa i privednika iz Srebrenika trebalo je samo sedam sati.

To je danas potvrdio, Nihad Omerović gradonačelnik Grada Srebrenik i komandant štaba Civilne zaštite Srebrenik.

- Riječ je o domaćoj pameti koja je realizovala projekat i napravila proizvod namijenjen dezinfekciji odjeće građana koji su primorani određeno vrijeme boraviti napolju i izlagati se opasnosti. Tunel funkcionira na principu senzora, a nije štetan za zdravlje - istakao je Omerović.

Danas je tunel za dezinfekciju pušten u probni rad, koji će biti stavljen na raspolaganje JZU Dom zdravlja Srebrenik. Tunel će omogućiti djelotvornu dezinfekciju svih lica koja budu u potrebi pristupiti ovoj instituciji.

Planirana je izrada i instaliranje ovih tunela i na najbitnijim i najfrekventnijim pozicijama u gradu, čime će se u Srebreniku omogućiti  dezinfekcija mnogo većeg broja građana.

U Srebreniku su uspjeli obezbijediti i odgovorajuće certificirano sredstvo za ovaj vid dezinfekcije koje će do večernjih sati biti dopremljeno u Gradski štab civilne zaštite.

Projekat je realizovan uz pomoć firmi Herceg d.o.o. i Systemic d.o.o. i Udruženju privrednika Srebrenik čiji su članovi finansijski potpomogli realizaciju ovog projekta.

Ranije smo pisali kako su u Srebreniku za samo tri dana, također zajedničkim snagama privrednika i lokalne zajednice, zapuštene "barake" pretvorili u objekte za trijažu i izolaciju.

To je uz ovaj današnji, još jedan primjer kako lokalna vlast u kriznim situacijama, umjesto držanja pridika drugim i predlaganja mjera za koje nemaju nadležnost, može zasukati rukave i konkrentnima projektima pomoći svojim sugrađanima.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu