srijeda, 18 Mart 2020 18:30

Ministar sigurnosti BiH: Sa pravom krizom ćemo se suočiti u narednih 15 dana

0810 radoncic

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH i šef Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, kazao je da će se sa pravom dimenzijom krize suočiti u narednih 15 dana, te da će broj zaraženih biti povećan.

On je molio da se smanji kretanje, da se orgnaizuje video link za novinare, kako bi se što više smanji kretanje.

"Tražićemo da se ponudi opcija da se državni zatvora pretvori u privremeni izolatorij. Tražićemo i da neke kasarne pretvorimo u izolatorij", rekao je Radončić.

On je dodao da je urađena i sveobuhvatna analiza krize, i da su tražili da im svi štabovi dostave šta imaju na raspolaganju.

"Imaćemo razgovore sa famaceutskim kompanijama, sa ljudima  koji mogu izraditi maske, moraćemo da pooštrimo izlazak i ulazak u BiH. Imamo problema sa neprijateljem koji je nevidljiv, ali je smrtonosan. Ne želimo paničiti, ali situacija je da mjesta nema ni za koga da se osjeća komotnim i da misli da ga se to ne tiče", rekao Radončić.

Dodao je da će predložiti Savjetu ministara da se obustavi željeznički saobraćaj za putnike, a ostavi samo za robe.

"Čestitao bih Graničnoj policiji, policiji Distrikta Brčko, OBA i Tužilaštvu BiH što su procesuirali prvi slučaj graničnog policajca koji nije poštovao mjere i dozvolio da u našu zemlju uđu tri čovjeka koja nisu smjela ući. Podržavamo i akciju u Tužilaštva HNK-a koje istražuje kako je virus ušao u mostarsku bolnicu", rekao je Radončić.

Kada su u pitanju migranti, Radončić kaže da je odlučeno da se u kasarni u Blažuju instalira jedan veći agregat.

"To je  velika kriza i najveće žarište za širenje virusa", kazao je Radončić.

Radončić dodaje da će "migrante ograditi bodljikavom žicom, te da će razgovarati i sa predstavnicima Republike Srpske da odustanu od svojih rigidnih stavova da neće migrante na svojoj teritoriji".

"Moramo ih staviti u šatore, staviti bodljikavu žicu i izolirati ih", kaže Radončić.

(TI)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu