petak, 21 Februar 2020 17:00

Održana obuka za pripadnike Granične policije BiH o provjeri identiteta osoba

2102 obuka granicna

Petodnevna obuka o identifikaciji falsifikovanih dokumenata i provjeri identiteta osoba, za pripadnike Granične policije Bosne i Hercegovine (BiH), završena je danas, 21. februara 2020. godine u Sarajevu. Obuku su zajednički organizovali Sektor za bezbjednost i upravljanje granicama OSCE-ovog Odjela za transnacionalne prijetnje i Misija OSCE-a u BiH.

”Integrisano upravljanje granicom je neophodno za državu koja se nađe na udaru prekograničnog kriminala, kao što su neregularne migracije, trgovina ljudima, ili kretanje osoba koje planiraju ili podržavaju djela terorizma”, rekla je Susan Penksa, šefica Odjela za bezbjednosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH.

”Čak i uz poboljšane bezbjednosne karakteristike dokumenata, strožu kontrolu izdavanja dokumenata i snažnije bezbjednosne provjere na granicama, falsifikovanje ličnih dokumenata je u porastu. Kriminalci se koriste raznovrsnim tehnikama i metodama falsifikovanja, dok traže načine da preuzmu lažni identitet a da pritom ne budu otkriveni”.

Jedan od predavača na obuci, Gerald Schuh, savjetnik za lične dokumente pri Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije, je naglasio da je cilj obuke da se smanji broj kriminalaca koji prelaze granice koristeći lažni identitet te da se time doprinese širim naporima usmjerenim na borbu protiv transnacionalnih prijetnji u skladu sa međunarodnim standardima.

”Obuka je interaktivna i uključuje praktične vježbe kako prepoznati osobe koje se lažno predstavljaju, rad na originalnim i falsifikovanim dokumentima i upotrebu forenzičke opreme za identifikaciju falsifikovanih dokumenata. Ovih pet dana predstavljaju jedinstvenu priliku za razmjenu znanja i stvaranje mreže kontakata sa učesnicima obuke i između njih”.

Obuku provodi Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, a ona obuhvata širok niz tema u vezi sa falsifikovanjem putnih isprava, uključujući njihove bezbjednosne karakteristike, tehnike štampanja i najnovije trendove kada je u pitanju falsifikovanje.

(TI)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu