Potpisan sporazum: U četiri države regiona niže cijene rominga!

by admin
| 12:45

Resorni ministri tri države regiona danas su u budvi potpisali Sporazum o sniženju cijena usluge roaminga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Makedonije i Republike Srbije, što će građanima omogućiti znatno niže cijene usluge rominga.  

Sporazumom je predviđeno etapno usklađivanje domaćih cijena roaming usluge sa cijenom koja važi u zemljama EU. Za realizaciju Sporazuma biće nadležna regulatorna tijela za elektronske komunikacije zemalja potpisnica. 

To znači da će korisnici mobilnih javnih komunikacijskih mreža, prilikom boravka u navedenim zemljama, jednako kao i građani zemalja članica EU, moći nesmetano komunicirati, ne plaćajući ovu uslugu po sadašnjim cijenama, koje se smatraju neopravdano visokim.  

BiH je još prije dvije godine Evropskoj komisiji uputilo zahtjev za uključivanje BiH u roaming regulativu EU.

Uz ministra komunikacija i prometa BiH Damira Hadžića potpisnici sporazuma su ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore Vujica Lazović, zamjenica ministra za informatičko društvo i administraciju Republike Makedonije Marta Arsovska Tomovska i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Republike Srbije Rasim Ljajić.

(TI)