Dom naroda PSBiH: Ratnim zločincima ostavljeno pravo kandidiranja na izborima

by admin2
| 15:00

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su usvojiti izmjene Izbornog zakona i na taj način onemogućiti da na izborima budu birane, zbog ratnih zločina, osuđene osobe.

Inicijativu za izmjenu tog zakonskog rješenja podnio je delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija – SDP) koji je u prijedlogu izmjena pojasnio da birane ne bi mogle biti osobe koje su izdržale kaznu Haškog tribunala ili domaćeg suda za to krivično djelo.

Predlagač Zakona istaknuo je u obraćanju delegatima da je cilj zaštiti međunarodni ugleda BiH jer je, kaže, nemoguće kretati se prema euroatlantskim integracijama s osobama koje su presuđeni ratni zločinci, a koji obnašaju važne izborne ili druge funkcije u BiH.

Ocijenio je da je zadatak delegata vratiti građanima povjerenje u bh. institucije te bi se usvajanjem tog zakona napravio pozitivan korak u tom pravcu.

– Niti u jednoj zemlji Evropske unije presuđeni ratni zločinci ne igraju nikakvu ulogu, vrijeme je da i BiH krene ka tim standardima – pozvao je Bećirović.

Uz izmjene tog zakona Domu je dostavljeno i negativno mišljenje Ustavnopravne komisije koja je utvrdila usaglašenost tog prijedloga zakona s Ustavom i pravnim sistemom BiH, međutim, članovi te komisije nisu podržali principe predloženog zakona, koje su delegati prihvatili, piše Fena.

(TI)