Zahtjev boraca prema Ministarstvu i Vladi FBiH: Isplatni koeficijent svim boračkim kategorijama povećati na 1

by admin2
| 17:00

U sjedištu Vlade Federacije BiH danas je održan sastanak ministra za pitanja boraca i invalida u Vladi FBIH Salke Bukvarevića i saradnika sa predstavnicima koordinacija boračkih organizacija i udruženja Armije RBiH i HVO-a.

Riječ je o redovnom radnom sastanku predstavnika boraca i ministra na kojem je razmatrana aktuelna problematika u oblasti boračko-invalidske zaštite ali su prezentirani i dosadašnji rezultati te prioriteti za rad u narednom periodu.

Ministar Bukvarević je informirao prisutne da je skoro 17.500 branilaca podnijelo zahtjev za osvarivanje prava na egzistencijalnu naknadu po federalnom Zakonu te da će u ovoj godini biti nastavljeno finansiranje iz Budžeta Federacije za boračke naknade i to u uvećanom iznosu za dodatnih 50 miliona KM koji su namijenjeni demobiliziranim braniocima, što su predstavnici boraca pozdravili.

Također, borci i resorni ministar su zatražili od Vlade FBiH da isplatni koeficijent za isplatu svih boračkih naknada bude uvećan na 1, što bi značilo povećanje naknada svim boračkim kategorijama, odnosno, vraćanje na isplatni koeficijent 1 koji je smanjen 2010. godine. Ministar Bukvarević je podsjetio da je u proteklih nekoliko godina tek jednom povećana naknada borcima, što je, imajući u vidu porast svih troškova života, nedopustivo i da je ovo jedini način na koji se trenutno, dok ne dođe do izmjene zakonskih akata, može izvršiti povećanje naknada. Za ovo povećanje neće biti potrebna dodatna finansijska sredstva jer su ista već planirana na poziciji Federalnog ministarstva u Budžetu za 2020. godinu. Usaglašeno je da resorno Ministarstvo uputi prijedlog Odluke o isplatnom koeficijentu  prema Vladi FBiH koja bi se trebala očitovati na nekoj od narednih sjednica.

Informirajući prisutne Bukvarević je kazao da je Ministarstvo uputilo tri urgencije prema Domu naroda kako bi se na dnevni red stavio Zakon od udruženjima od posebnog značaja ali do danas nije bilo povratne informacije, te je poslan jednoglasan zaključak kojim se od Doma naroda traži da primi delegaciju predstavnika boraca na sastanak. Predstavnici obje koordinacije još jednom su naglasili da podržavaju tekst zakona koji je prethodno usvojen u Predstavničkom domu PFBiH te su podsjetili da se ovim zakonom uređuje reprezentativnost u predstavljanju boračkih kategorija – saopšteno je iz Kabineta ministra.

(Tuzlainfo.ba)