srijeda, 22 Januar 2020 12:28

Zavod za javno zdravstvo FBiH: Upute o smrtonosnom koronavirusu koji dolazi iz Kine

2201 koronavirus

Iako su izvor novog koronavirusa i način prenosa nepoznati, za ljude koji putuju avionom preporučuje se primjenjivanje osnovnih mjera za smanjenje rizika od prenosa akutnih respiratornih infekcija, saopštili su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Naglašavaju da se, s obzirom na to da nema dokaza o održivosti prenosa bolesti s čovjeka na čovjeka, rizik za putnike i unos virusa u EU smatra niskim, ali da se ne može u potpunosti isključiti.

- Preporučljivo je izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju, te često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom. Također, treba izbjegavati bliski kontakt sa živim ili uginulim životinjama, a putnici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama, te prati ruke. Putnici koji unutar 14 dana po povratku iz Vuhana razviju povišenu tjelesnu temperaturu trebaju se javiti svom ljekaru i dati do znanja da su bili u Vuhanu - navode iz Zavoda.

Koronavirusi su velika porodica virusa, od kojih neki mogu uzrokovati bolest kod ljudi, a drugi cirkuliraju među životinjama, uključujući kamile, mačke i šišmiše. Rijetko koronavirusi koji cirkuliraju među životinjama mogu evoluirati i izazvati infekciju kod ljudi.

U ZZJZ-u podsjećaju da je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 31. decembra prošle godine prijavljeno grupiranje ljudi oboljelih od upale pluća nepoznatog uzroka u gradu Vuhan, u kineskoj provinciji Hubei.

Pacijenti su pokazivali simptome povišene tjelesne temperature, otežanog disanja, a bolest je dijagnosticirana kao virusna pneumonija.

Kineske vlasti identificirale su novi koronavirus (2019-nCoV) sredinom januara ove godine.

Do sada je laboratorijski potvrđeno 205 slučajeva infekcije kod ljudi, uglavnom u Kini, a nekoliko slučajeva je dijagnosticirano i na Tajlandu, u Japanu i Južnoj Koreji.

(TI/avaz.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu