utorak, 19 Novembar 2019 19:09

Otkočena uspostava vlasti u BiH: Zoran Tegeltija mandatar, BiH umjesto ANP-a šalje Plan reformi

1911 trojka

Zoran Tegeltija, kadar SNSD-a, bit će mandatar za sastav novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Tegeltija je imenovan na posebnoj sjednici Predsjedništva BiH koja je održana danas.

Na toj sjednici Predsjedništvo BiH je odlučilo da podrži SNSD-ovog kandidata, ali je donijelo odluku o slanju Plana reformi Bosne i Hercegovine u sjedište NATO saveza u Bruxelles.

Taj paket reformi uključuje sve ono što će Bosna i Hercegovina činiti na svom NATO putu u budućnosti. Time je nađena alternativa za ANP, dokument koji je ranije bio bitan u odnosima NATO-BiH. Paket reformi će biti poslan u Brisel dan nakon što Predstavnički dom Parlamenta BiH podrži Tegeltiju, a dokument će dostaviti izaslanik BiH u tom Savezu.

Nekadašnji ministar finansija Republike Srpske (RS) Zoran Tegeltija je rođen u Mrkonjić Gradu 1961. Po završetku gimnazije, seli se u Sarajevo gdje završava Ekonomski fakultet.

Magistrirao je sa 45 godina, a doktorirao dvije godine kasnije, 2008. Živi u Mrkonjić Gradu sa suprugom Dušankom, s kojom ima dvije kćerke - Jelenu i Ivanu. Tegeltija je član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) od 1998. godine.

Dvije godine kasnije je postao član Glavnog odbora i predsjednik Opštinskog odbora Mrkonjić Grad. Prije nego je počeo obnašati političke funkcije, Tegeltija je bio na rukovodećim mjestima u javnim institucijama. Radio je na pozicijama šefa i načelnika u Republičkoj upravi javnih prihoda RS i Republičkoj upravi carina RS. Tegeltija je 2000. godine izabran za odbornika u Skupštini opštine Mrkonjić Grad. Istovremeno je bio i poslanik u Narodnoj skupštini RS.

(TI)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu